10.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede

Ludbreški hren dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, Bojana Makar: Naš hren se više od 30 godina njeguje i uzgaja na ludbreškom području
L

To priznanje nam je od velike važnosti za budućnost razvoja proizvodnje, povezanosti i prepoznatljivosti ludbreškog hrena, kaže Bojana Makar.

Ne propustite

Ludbreški hren predstavlja staru autohtonu vrstu povrća. Ovu najpoznatiju čuvanu sortu hrena proizvodi Bojana Makar iz Agro Altere, a nedavno je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje kojim Ludbreški hren dobiva i nacionalnu zaštitu naziva. Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla Ludbreškog hrena govori o kvaliteti i svojstvima hrena koji se više od 30 godina njeguje i uzgaja na ludbreškom području.

– Riječ je o starinskoj sorti uzgojenoj i selekcioniranoj na našem području koja ima poseban miris i okus. To je glatki, bijeli hren visoke eteričnosti koji u sebi sadrži dosta gorušičinog ulja. Izvana je žutosmeđe boje, a unutrašnjost mu je bijela – kaže Bojana koja već deset godina vodi obiteljsku tvrtku za proizvodnju, preradu i otkup povrća.

Na zaštiti zemljopisnog porijekla u očuvanja autohtonog sjemena ludbreškog hrena, ali i njegovoj promociji i prodaji u inozemstvu, pomogli su Varaždinska županija i EUVITA Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo.

– To priznanje nam je od velike važnosti za budućnost razvoja proizvodnje, povezanosti i prepoznatljivosti ludbreškog hrena. Hvala županu Čačiću, pročelniku Vinceku i njegovom stručnom timu te Z. Novaku iz Euvita Clustera, Varaždinskoj županiji koja nas je prepoznala, cijenila našu proizvodnju i financijski podupirala – kazala je Bojana.

Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sezona dolazi

Trikovi za vrt iz prošlog stoljeća: Ove biljne kupke su najbolja prihrana

Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrtnih kultura već je počelo, a prava sezona tek dolazi. Ovi trikovi za vrt...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×