AGLOMERACIJA

Malo dijeli Križevčane od najvećeg projekta ikad, HDS: Nisu znali napraviti točku dnevnog reda, Nezavisni: Oporba “bombardira” građane strahovima

Prema Rajnovim riječima, grad preuzima velike obaveze te staje iza Vodnih usluga kao potpisnika i vodnog isporučitelja. Istovremeno, dodaje, ovo je prekretnica za održivi razvoj grada, odgovorno baratanje komunalnim i otpadnim vodama, kako za sadašnju, tako i buduće generacije.

19:30h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sve odluke potrebne za potpisivanje ugovora o Aglomeraciji Križevci usvojene su na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Kako stoji na službenim stranicama, sredstva su osigurana u gradskom proračunu te su ispunjeni svi uvjeti od strane gradskog vodstva.


Gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u povijesti Križevaca koji je, navodi, sa svim usponima, padovima i blokadama te deset godina zastoja uspješno doveden do potpisivanja ključnih dokumenata. Prema Rajnovim riječima, grad preuzima velike obaveze te staje iza Vodnih usluga kao potpisnika i vodnog isporučitelja. Istovremeno, dodaje, ovo je prekretnica za održivi razvoj grada, odgovorno baratanje komunalnim i otpadnim vodama, kako za sadašnju, tako i buduće generacije.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija
HDS: “Ako nisu znali napraviti točku dnevnog reda, trebamo li se zabrinuti hoće li biti u stanju započeti projekt?”

Oporba, Hrvatska demokršćanska stranka (HDS), jučer je, prije sjednice Gradskog vijeća, poslala priopćenje u kojemu stoji kako gradsko vodstvo neće završiti projekt budući da bi njegov kraj trebao biti 2023. godine, dok su izbori dvije godine ranije.

– HDS je bio u pravu kod konstatacije da vodstvo Grada Križevaca nije sposobno napraviti čak ni dnevni red za dobivanje 240 milijuna bespovratnog novca. Ako nisu znali napraviti ni točku dnevnog reda, trebamo li biti zabrinuti hoće li uopće biti u stanju započeti projekt – kažu iz HDS-a.

Inače, projektu Aglomeracije predstoji potpisivanje ugovora između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda i Vodnih usluga Križevci. Time će započeti realizacija projekta, a detalji o njemu bit će predstavljeni vijećnicima i građanima kada se ublaže mjere uvedene zbog koronavirusa.

Foto: Ivan Balija
Đuro Zvonar, Branko Hrg i Vjekoslav Indir // Foto: Ivan Balija

Članovi HDS-a dodaju kako im je najvažnije da gradonačelnik taj ugovor konačno potpiše kako bi grad dobio sredstva.

– Prema Zakonu o proračunu nije moguće rebalansom mijenjati projekcije, pa je trebalo mijenjati Odluku o izvršenju proračuna gdje bi se dodao novi članak kojim bi Grad preuzeo obavezu temeljem Ugovora o partnerstvu i Ugovora o sufinanciranju projekta u ukupnom iznosu od 15.299.284,09 u skladu s dinamikom iz Ugovora o sufinanciranju projekta 2020.-2023. – navode te zaključuju.

– To što ponovo krši zakon neka riješi sa svojom administracijom i Državnom revizijom. Od gradonačelnika jedino tražimo da odmah po donošenju odluka potpiše ugovore i dostavi ih u ministarstvo kako bi naš saborski zastupnik što brže s ministrom dogovorio potpis Ugovora. Neka to našem Gradu bude dar za Uskrs – poručuju iz HDS-a.

Nezavisni: “To bivša vladajuća garnitura nije znala ili nije htjela napraviti.”

Klub Nezavisnih vijećnika navodi kako oporba svakodnevno “bombardira” građane strahovima, upozorenjima i pitanjima o sposobnosti aktualne gradske administracije o pokretanju i odrađivanju aktivnosti velikog projekta.

– Podsjećamo da je krajnji rok ključne obveze za pokretanje cijelog projekta, dakle za izdvajanje vodnog dijela poslovanja iz Komunalnog poduzeća, bio 31. prosinca 2012. godine, a to bivša vladajuća garnitura (od 2001. do 2017.) predvođena tadašnjim gradonačelnikom, gospodinom Brankom Hrgom, nije znala ili nije htjela napraviti – izjavili su Nezavisni.

Napominju kako je tek Rajnovim dolaskom, uz podršku Nezavisnih i njihovih partnera iz SDP-a, ta obaveza odrađena, a projekt započet.

– Ostat će zapamćeno da je najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada Križevaca započela administracija Marija Rajna, i to, usuđujemo se reći, usprkos “lobiranjima” od
strane pojedinih “službenih dušobrižnika” projekta – zaključuju.

čitam...