AGLOMERACIJA

STIGLA ODLUKA Ogromnim projektom izgradit će se i obnoviti vodovod te kanalizacija u Križevcima, Rajn: Ne smijemo zanemariti građane

Projektom će se izgraditi 9,5 kilometara i rekonstruirati 19,5 kilometara stare vodovodne mreže te izgraditi 53 kilometra nove i rekonstruirati 13 kilometara postojeće kanalizacije.

13:00h
0
Foto: Irma Vargić
Mario Rajn // Foto: Irma Vargić

Dugo se čekalo, no u Križevce je jučer stigla odluka o financiranju projekta Razvoja vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci. Riječ je o 256 milijuna kuna vrijednom projektu od čega je 180 milijuna kuna bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda Europske unije.


– Zadovoljan sam. No sve je bilo očekivano, projekte vodnokomunalne infrastrukture preuzeli smo kao država direktivama Europske komisije. Ti projekti ne mogu stati niti uslijed izvanredne situacije u kojoj se nalazimo. Itekako imamo pripremljene projekte, znamo da je samo pitanje administrativnih provjera posredničkih tijela. Imamo sve građevinske dozvole, proveli smo tri natječaja za usluge, a sad je na savjetovanju i konačan tekst za izgradnju mreže. Osigurana su nam sredstva koja je Europska komisija predvidjela za te projekte, odnosno koji su nam odobreni kroz studiju izvedivosti. Sljedeći tjedan imat ćemo izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća – kazao je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, dodavši da Grad mora potpisati sporazum s Vodnim uslugama kao nositeljem projekta.

Naglasio je kako je to ono za što su radili od samoga početka i izdvajanja poduzeća Vodne usluge.

– Da bismo došli do ove faze, preduvjet je bilo osnivanje poduzeća Vodne usluge, što smo učinili u prvoj godini mandata – rekao je Rajn, istaknuvši time važnost Vodnih usluga na koje odluka glasi i bez kojih ne bi bilo subjekta koji bi ugovor mogao potpisati.

– Poduzeće je moglo djelovati niz godina, a cijeli se projekt i prije potpisati – smatra.

Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Projektom će se izgraditi 9,5 kilometara i rekonstruirati 19,5 kilometara stare vodovodne mreže te izgraditi 53 kilometra nove i rekonstruirati 13 kilometara postojeće kanalizacije. Između ostaloga, uključena je i nadogradnja pročišćivača otpadnih voda. Navedenim će se unaprijediti javni vodoopskrbni sustav te sustav prikupljanja i obrade otpadnih voda.

– Projekti razvoja vodnokomunalne infrastrukture zaista su opsežni, sve jedinice lokalne samouprave dosta su ih pripremale i čekale. Slijede nam izazovna vremena, gospodarski i ekonomski. Ne smijemo zanemariti razvoj standarda i infrastrukture za naše građane. Život traje i nastavit će se nakon krize. Ovo je projekt za budućnost i tako ga treba promatrati. Izazova je bilo i slijede nam novi – rekao je Rajn.

Radovi će se provoditi u sljedećim naseljima: Križevci, Prikraj Križevački, Pesek, Gornja Brckovčina, Donja Brckovčina, Karane, Mali Potočec, Veliki Potočec, Poljana Križevačka, Gračina, Bukovje Križevačko, Cubinec, Majurec, Lemeš Križevački, Lemeš, Veliki Raven, Mali Raven, Stara Ves Ravenska, Špiranec, Sveti Martin, Bojnikovec, Dijankovec, Erdovec, Podgajec i Kloštar Vojakovački.

– Gledamo li financijski, ovaj se projekt može gledati kao najveći u povijesti Križevaca, posebno značajan za mjesta u kojima vodoopskrbne mreže nema. S ekološkog aspekta, koji jako zagovaramo, bitno je da se pitanje pročišćavanja otpadnih voda rješava. Bit će itekako značajan projekt u smislu održivog razvoja – zaključio je Rajn, spomenuvši kako se u neposrednoj okolici Križevaca provode i puno veći financijski projekti poput izgradnje drugog kolosijeka, a istaknuo je i izgradnju nastavka brze ceste prema Koprivnici čemu, napominje, treba težiti.

čitam...