Mari Štrunjak iz Kozarevca uručena nagrada za životno djelo za uspjehe u bavljenju udomiteljstvom

Godišnje nagrade uručene su Đurđiji Posavec iz Podravskih Sesveta i Renati Belec iz Koprivnice

13:37h
0
Foto: Općina Kloštar Podravski

Mara Štrunjak iz Kozarevca dobitnica je nagrade za životno djelo, koja joj je dodijeljena za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva. Nagradu joj je prošlog tjedna uručio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Također, tom prigodom uručene su godišnje nagrade Đurđiji Posavec iz Podravskih Sesveta i Renati Belec iz Koprivnice, a ministar Piletić istaknuo je kako je udomiteljstvo jedan od ključnih mehanizama da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju kvalitetniju skrb i odrastanje.

Dodao je da je donesenim Zakonom o udomiteljstvu omogućeno obavljanje standardnog udomiteljstva kao zanimanja, čime je udomiteljima po prvi puta osigurana dvostruko veća naknada za rad te mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Istaknuo je i kako je Zakon omogućio i specijalizirano udomiteljstvo za djecu kojima je potreban najveći stupanj podrške.

U 2022. godini proširen je krug ljudi i pojednostavljeni su uvjeti za obavljanje specijaliziranog udomiteljstva. Također, povećan je iznos naknada za rad udomitelja i opskrbnina, za što je osigurano dodatni 86,3 milijuna kuna godišnje.

– Svjesni da porast cijena energenata posebno utječe na pružatelje socijalnih usluga, Vlada je u tu svrhu osigurala više od 12,3 milijuna kuna za naknade udomiteljima. Od 1. studenog, omogućeno je povećanje naknade za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na udomitelje s dosadašnjih 400 na 500 kuna, za što je osigurano dodatnih 1.5 milijuna kuna – naglasio je ministar Piletić.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW