17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Marijan Špoljar: Muzej grada Koprivnice imao je u 2014. godini najveći broj programa u povijesti
M

Ne propustite

Muzej grada Koprivnice imao je u 2014. godini najveći broj programa u svojoj povijesti. Sumnjam da će taj broj ikada biti veći, ali za tim i nema potrebe. Između gotovo stotinjak različitih manifestacija (od čega čak tridesetak izložaba) valjda je nešto urodilo i kvalitetom.

Iz, ipak, subjektivnog kuta mogao bih izdvojiti slijedeće događaje:

– izložba o Rudolfu Krušnjaku, jednom skromnom autoru, ali o slikaru koji je u Koprivnici djelovao dovoljno dugo da je bio krajnji čas za prikazom njegovog opusa.

– Mangelos u Hlebinama, izložba o kritičaru i umjetniku Mići Bašičeviću izgledala je kao utopija (cijene radova, eksluzivni patronat jednoga svjetskog galeriste, nedostupnost djela), ali smo ju svejedno iznijeli.

– Izložba fotografija Vanje Garaja, koprivničanca s londonskom adresom, s čijom smo monografijom, nadam se, započeli (nastavili) seriju monografija posvećenih koprivničkim fotografima.

– Vlasta Delimar: s programima u tri prostora dali smo važnost (nakon velike zagrebačke retrospektive) našoj najznačajnijoj performerskoj umjetnici.

– Izložba Fokus grupe u Galeriji Koprivnica na kraju godine biti će događaj na koji ćemo se, uvjeren sam, u budućnosti pozivati, jer će Iva Kovač i Elvis Krstulović za koju godinu sigurno biti svjetska imena.

– Izložbom o Koprivnici u 1. Svjetskom ratu dali smo ozbiljan doprinos obilježavanju stogodišnjice Velikoga rata.

– Simpozij o Ivan Generaliću i izložba o ovome autoru iz bečke zbirke Infeld, a sve u povodu 100 godina rođenja jednoga od najvećih svjetskih naivnih slikara, uspjela je u svakom pogledu i sad se još čeka Zbornik radova sa prilozima tridesetak sudionika simpozija.

– Sva tri arheološka iskopavanja (Ruškova Greda, srednjovjekovna utvrda Gorbonuk i Sv. Nikola u Koprivnici), s posebnim rezultatima iz Sv. Nikole (pronalazak temelja crkve iz najranijeg, do sada nepoznatog, razdoblja 13. st).

– Noć muzeja, s nizom događaja posvećenih tridesetim godinama 20. stoljeća (vrijeme zabava i ludosti, ali i krize i prvih totalitarizama), uz diskretno upućivanje na sličnosti dvaju vremena danas i jučer).

– Katalog Podravska narodna jela, ostvaren uz suradnju s Podravkom, kao ogledni primjer kakva bi trebala biti suradnja kulturnih institucija i korporacija.

– Dovršena projektna dokumentacija za Kuću Malančec, što je pretpostavka za započinjanje obnove ovog kulturno-povijesnog bisera.

– na kraju: nagrada Hrvatskog muzejskog društva za projekt Vruća juha i to s osobitim naglaskom na marketinškoj kvaliteti projekta i na suradnji s medijima (što je za nas jednako bitno kao i stručna razina naših projekata).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Otišao bez pozdrava

JESTE LI GA VIDJELI U Podravini nestao mladić Luka, policija moli sve koji nešto znaju da odmah jave!

Mladić (20) nestao je još 18. svibnja i policija moli sve koji znaju bilo kakvu informaciju o njemu neka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×