31.5 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Markov sajam od 19. do 22. svibnja 2011. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu
M

Ne propustite

I ove će godine Turistička zajednica grada Koprivnice biti jedan od glavnih organizatora srednjovjekovnog Markovog sajma u Zagrebu, uz Kraljeve ulice i Zagrebačku turističku zajednicu, koja podržava ovaj projekt.

Koprivnički sadržaji, svojom su originalnošću i atraktivnošću nezaobilazan i temeljni dio same manifestacije, koja se ove godine održava po 7 puta na ovaj povijesni način.

Riječ je o jednoj od najkompleksnijih i logistički najzahtjevnijih manifestacija koju neka Turistička zajednica organizira van granica svoje nadležnosti. Naime, tri kamiona opreme koprivničkih zanatlija te mušketira i haramija okupirati će glavni zagrebački trg četiri dana.

Ove godine želimo ponovno pokazati vrhunske atraktivnosti uz mnoge novitete koji će brojnim posjetiteljima „ispričati“ povijesnu priču i na taj način prikazati „žive slike“ davno minulih i zaboravljenih vremena Markovog sajma. Uz mnogobrojne aktivnosti koje provodi Turistička zajednica Koprivnice, veliku pozornost pridajemo projektu rekonstrukcije raznih vidova života s kraja srednjeg vijeka (renesanse), a rezultat toga je najveći povijesno-turistički spektakl na ovim prostorima – RENESANSNI FESTIVAL, manifestacija koja se ove godine održava od 01.-05. rujna na ostacima koprivničkih renesansnih bedema.

Dio te priče preslikat ćemo ponovno u Zagrebu na Markovom sajmu te pokušati dočarati gotovo zaboravljeno vrijeme 15. i 16. stoljeća, a s obzirom da su na sajmove dolazili obrtnici i trgovci iz raznih krajeva, a ne samo iz Zagreba, tako će se i koprivnički dobro uklopiti u ambijent Markovog sajma.

Stari zanatlije demonstrirat će svoja umijeća poput svojih srednjovjekovnih prethodnika izrađujući razne predmete na licu mjesta. Većinu tih zanata (kovač, svjećar, kolar, notar, lončar, bačvar, čarobnjaštvo, izrada kaciga, sitar, i dr. ) rekonstruirali smo u Koprivničkoj turističkoj zajednici, a njihova atraktivnost plijeni pozornost gdje god se pojavili.

No neće samo stari zanati biti „teleportirani“ iz prošlosti već će tu biti i vitezova, mušketira, dama, kmetova, dželata, renesansnih glazbenika, žonglera, lakrdijaša, srednjovjekovnih sprava, ali i skitnica i prevaranata tj. svega onoga što se moglo vidjeti na sajmu onog vremena. No tu priči nije kraj jer smo se pobrinuli i za gastronomski dio, a tu će glavnu ulogu imati Podravkini kuhari koji će pripremati jela po srednjovjekovnim receptima. Također će se moći kušati i jela i pića od koprive, a piti će se vino, pivo i medovina.

Želja nam je što vjernije dočarati ovo mistično, ali i romantično razdoblje, a na Vama je samo da dođete na Markov sajam gdje ćete vremeplovom brzo stići u bajkovito vrijeme srednjeg vijeka.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obavijest

U dijelu Koprivnice sutra neće biti vode, evo gdje će biti cisterna

Sutra u dijelu Koprivnice neće biti opskrbe vodom, javili su iz Koprivničkih voda. - Obavještavamo korisnike vodnih usluga na Trgu...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×