7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
povlačenje hrane

Masovno se povlače jogurt, sladoled i umaci, kruh i pekarski proizvodi
M

Popis namirnica koje sadrže kancerogeni spoj sve je duži.

Ne propustite

Intenzivno povlačenje kontaminiranih proizvoda s polica trgovina traje već mjesec i pol i čini se, nema mu kraja. Najveći teret svih ovih opoziva podnijet će proizvođači hrane.

Na tanjuru povučenih proizvoda zbog opasnog spoja etilen oksida – i mesne prerađevine. Popis namirnica koje sadrže kancerogeni spoj time je sve duži: od jogurta, mliječnih namaza, sladoleda, umaka, krekera i keksa, do kruha i pekarskih proizvoda.

– Ima četrdeset opoziva evo do jučer popodne. E sad, jedan taj opoziv može imati i više različitih proizvoda kod kojih je korišteno. Tako da možemo govoriti o nekakvih stotinjak proizvoda. Vjerojatno će biti još toga u narednim danima – rekao je za RTL Tomislav Kiš, načelnik Sektora za veterinar.

Povučeni proizvodi svi mahom sadrže aditiv E410, odnosno brašno rogača, inače prirodni zgušnjIvač hrane. A u ovom je slučaju poprskano opasnim pesticidom – etilen oksidom, zabranjenim u Europi, ali ne i izvan nje.

Sporni aditiv proizveden je u Turskoj, odakle je distribuiran u mnoge države članice Europske unije s čistim papirima – bez naznake o sadržaju etilen oksida. Španjolci su prvi detektirali zabranjeni spoj i alarmirali ostale zemlje članice koje također pOvlače sve proizvode koji ga sadrže. U Hrvatskoj je krajem lipnja krenula provjera svih proizvođača hrane.

Imaju zadatak pregledati svoju dokumentaciju i u sustav javiti jesu li koristili aditiv iz Turske. Sve nadzire Državni inspektorat.

– Proizvođači dosljedno, kako provjeravaju i vide da se taj proizvod našao u njihovim krajnjim proizvodima, oni povlače svoje proizvode s tržišta. Najviše u preventivnom smislu. Uopće ne govorimo o nekakvom testiranju jer navjerojatnije se ne bi ni detektiralo. To su vrlo male količine u aditivu a taj aditiv je opet u vrlo malim količinama u proizvodu – rekao je Kiš.

Kupci mogu dobiti povrat novca za povučeni proizvod. Trgovina taj novac potražuje od proizvođača, koji na kraju podnose sve troškove. A oni bi mogli biti milijunski.

– Teško ih mogu podnijeti. Oni su veliki. I s druge strane samog proizvođača izvrgnete nazovimo to tako nekoj stigmatizaciji. Da onda čovjek može duže vrijeme gubit nekakav promet, prihode, zaradu – poručio je Igor Miljak, potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK.

Boje se da će im ova priča za koju nisu krivi i u kojoj su promptno zaštItili svoje kupce povlačenjem spornih proizvoda dugoročno naštetiti ugledu na kojem su mukotrpno radili.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZAVRŠENA ISTRAGA

Vlasnici tvrtke varali državu, nisu plaćali porez i dizali su lovu za privatne troškove, evo za koliko su oštetili državni proračun

„Varanje države” opet se našlo na meti policijskih istražitelja. Njihovom istragom utvrđeno je da vlasnici jedne tvrtke iz naše...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×