povlačenje hrane

Masovno se povlače jogurt, sladoled i umaci, kruh i pekarski proizvodi

Popis namirnica koje sadrže kancerogeni spoj sve je duži.

10:18h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Intenzivno povlačenje kontaminiranih proizvoda s polica trgovina traje već mjesec i pol i čini se, nema mu kraja. Najveći teret svih ovih opoziva podnijet će proizvođači hrane.

Na tanjuru povučenih proizvoda zbog opasnog spoja etilen oksida – i mesne prerađevine. Popis namirnica koje sadrže kancerogeni spoj time je sve duži: od jogurta, mliječnih namaza, sladoleda, umaka, krekera i keksa, do kruha i pekarskih proizvoda.

– Ima četrdeset opoziva evo do jučer popodne. E sad, jedan taj opoziv može imati i više različitih proizvoda kod kojih je korišteno. Tako da možemo govoriti o nekakvih stotinjak proizvoda. Vjerojatno će biti još toga u narednim danima – rekao je za RTL Tomislav Kiš, načelnik Sektora za veterinar.

Povučeni proizvodi svi mahom sadrže aditiv E410, odnosno brašno rogača, inače prirodni zgušnjIvač hrane. A u ovom je slučaju poprskano opasnim pesticidom – etilen oksidom, zabranjenim u Europi, ali ne i izvan nje.

Sporni aditiv proizveden je u Turskoj, odakle je distribuiran u mnoge države članice Europske unije s čistim papirima – bez naznake o sadržaju etilen oksida. Španjolci su prvi detektirali zabranjeni spoj i alarmirali ostale zemlje članice koje također pOvlače sve proizvode koji ga sadrže. U Hrvatskoj je krajem lipnja krenula provjera svih proizvođača hrane.

Imaju zadatak pregledati svoju dokumentaciju i u sustav javiti jesu li koristili aditiv iz Turske. Sve nadzire Državni inspektorat.

– Proizvođači dosljedno, kako provjeravaju i vide da se taj proizvod našao u njihovim krajnjim proizvodima, oni povlače svoje proizvode s tržišta. Najviše u preventivnom smislu. Uopće ne govorimo o nekakvom testiranju jer navjerojatnije se ne bi ni detektiralo. To su vrlo male količine u aditivu a taj aditiv je opet u vrlo malim količinama u proizvodu – rekao je Kiš.

Kupci mogu dobiti povrat novca za povučeni proizvod. Trgovina taj novac potražuje od proizvođača, koji na kraju podnose sve troškove. A oni bi mogli biti milijunski.

– Teško ih mogu podnijeti. Oni su veliki. I s druge strane samog proizvođača izvrgnete nazovimo to tako nekoj stigmatizaciji. Da onda čovjek može duže vrijeme gubit nekakav promet, prihode, zaradu – poručio je Igor Miljak, potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa HGK.

Boje se da će im ova priča za koju nisu krivi i u kojoj su promptno zaštItili svoje kupce povlačenjem spornih proizvoda dugoročno naštetiti ugledu na kojem su mukotrpno radili.