Predavanje na Sveučilištu Sjever

Matej Perkov studentima će pričati o izazovima modernog novinarstva, male sredine i današnjeg društva

Cilj njegovog rada je promocija planinarstva kao rekreacijske aktivnosti savršene za sve dobne uzraste i profile društva, te promocija Hrvatske kao turističke destinacije.

14:54h
0
Matej je još jednom dotaknuo nebo // Foto: Matej Perkov

Sveučilište Sjever za srijedu najavljuje gostujuće predavanje visokogorskog planinara, putopisca, kolumnista i spisatelja Mateja Perkova pod nazivom “Nađi svoj put”. Predavanje će se održati 15 sati u Sveučilišnom centru Koprivnica, u dvorani A108.

Koprivničanac Perkov studentima će kroz zanimljivo i interaktivno predavanje otkriti kako se nositi s izazovima modernog novinarstva i male sredine, kako spojiti nespojivo, koje su prednosti i mane današnjeg društva i još mnogo toga.

Matej Perkov rođen završio je fakultet turističkog usmjerenja te radio na Sveučilištu Libertas. Sada djeluje samostalno kao predavač freelancer. Dugi niz godina bavi se planinarenjem, a svoja putovanja prenosi publici preko zapaženih predavanja koja održava po cijeloj Hrvatskoj i preko članaka koje objavljuje na raznim web portalima i u časopisima.

Autor je nekoliko stručnih tekstova iz područja planinskog turizma. Nositelj je visokog, najvišeg i posebnog priznanja za Hrvatsku planinarsku obilaznicu te priznanja za promociju HPD Kapela nakon samostalne ekspedicija „Monte Rosa 2013“ gdje je ispenjao deset vrhova viših od 4000 m, što još nikome iz Hrvatske nije uspjelo.

Matej Perkov // Foto: Privatna arhiva

Drugi veliki rezultat mu je samostalni uspon na Mont Blanc u sklopu ekspedicije „Onda romantica 2014“, čime je postao prvi Hrvat koji se popeo na najviši vrh Alpi pješice iz Chamonixa „Tre Monts“ rutom. U zimi 2015. godine realizirao je prvu hrvatsku „From sea to summit“ ekspediciju, ispenjavši marokansku planinu Atlas s najvišim vrhom Toubkal (4167m) krenuvši iz 280 km udaljene Essaouire na obali Atlantika, a lani je sudjelovao u organiziranoj ekspediciji HPD Kapela „Kavkaz 2016“.

Cilj njegovog rada je promocija planinarstva kao rekreacijske aktivnosti savršene za sve dobne uzraste i profile društva, te promocija Hrvatske kao turističke destinacije. Ciklus predavanja „Hrvatsku volim putujući“ bavi se prikazom mogućnosti za aktivni planinski turizam u našoj zemlji. Njegovi tekstovi popularni su među mlađom populacijom, te planinarima i avanturistima iz područja cijele bivše države.

Autor je knjige „Planinarenje je način izražavanja“ koja je rasprodana u manje od godinu dana te je dobila nagradu „Marko Polo“ kao najbolji hrvatski putopis u 2015. godini. Krajem prošle godine izdaje svoju drugu knjigu „Želim dotaknuti nebo“ u kojoj objedinjuje svoje visokogorske uspone i ekspedicije.

Inspirativna motivacijska predavanja omiljena su mu aktivnost jer njima želi unaprijediti kvalitetu života svih onih, starih i mladih, koji se nalaze u publici. Čest je gost na HRT-u, a njegovi filmovi prikazivani su na festivalima outdoor filmova u Hrvatskoj i inozemstvu. Inicijator je brojnih ekoloških akcija, a ekologiju promiče među mlađim uzrastima po školama putem predavanja „Planinarimo i čuvamo okoliš“.

Trenutno radi kao predavač na području turizma i menadžmenta, te marljivo priprema nove ekspedicijske projekte, predavanja, filmove i knjige.

 

Matej Perkov na jednom od svojih putovanja
Matej Perkov: Želim dotaknuti nebo // Foto: arhiva