6.3 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ništa od renoviranja

Merićeva zgrada, spomenik kulture i najstariji objekt u užem centru grada ide na prodaju, Jakšić: Njena obnova bila bi prevelik zalogaj za Grad
M

Osim sanacije u podrumskom dijelu objekta, 2011. godine bio je uklonjen i ruševni dio zgrade u dvorištu, koji se ne može vidjeti s trgova. I tu je sve stalo. Građani su već navikli da se umjesto zgrade vidi velika reklamna cerada s Podravkinim Linom.

Ne propustite

Takozvana Merićeva zgrada, najstariji objekt u najužem centru grada, koji je ovih dana promijenio ruho, odnosno s njega je nestala Podravkina reklama koja je tamo bila godinama, ide na prodaju.

Tako su odlučili njeni vlasnici, dok je najveći suvlasnik Grad Koprivnica, koji posjeduje 80 posto zgrade.

Merićeva je zgrada djelomično bila sanirana 2011. godine, kada je odobren novac iz Ministarstva kulture za obnovu nekoliko spomenika kulture. Sanacija je koštala 256.491 kuna, a iz Ministarstva je stiglo 100.000 kuna.

Osim sanacije u podrumskom dijelu objekta, bio je uklonjen i ruševni dio zgrade u dvorištu, koji se ne može vidjeti s trgova. I tu je sve stalo. Građani su već navikli da se umjesto zgrade vidi velika reklamna cerada s Podravkinim Linom.

"Merićeva" zgrada prije početka sanacije
Merićeva zgrada prije početka sanacije // Foto: Arhiva

Iako su iz Grada tada najavljivali da će se zgrada renovirati te imati važnu ulogu u turističkoj ponudi Koprivnice, upravo zbog lokacije na kojoj se nalazi, čini se da situacija okrenula.

Sama obnova zgrade je preskupa, ona spada pod konzervatorski nadzor i to bi bio zaista prevelik zahvat za grad. No i dalje ćemo kroz razne modele pokušati iz EU fondova dovući novac za njenu obnovu, a do tada ide na prodaju – rekao nam je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Zgrada je trenutno u postupku utvrđivanja početne cijene od strane sudskog procijenitelja, a čim cijena bude utvrđena, bit će predmet prodaje.

Mišel Jakšić ispred zgrade Merić //Foto: Matija Gudlin

Merićeva zgrada ima status spomenika kulture, a svima je poznata po Frizerskom salonu Merić, a i postolarskom obrtu Moby Dick koji su do sanacije tamo imali svoje radnje.

Svaku intervenciju na zdanju, osim građevinskih, prate i stručnjaci konzervatori. Za sanaciju, primjerice, nije dozvoljena uporaba modernih građevinskih materijala i metoda, a to cijenu cijelog projekta diže u nebesa, što je također veliki problem gradskim ocima.

Kakva budućnost očekuje jednu od najstarijih i najpoznatijih zgrada u Koprivnici, ostaje za vidjeti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nogomet, nogomet

UTAKMICA VISOKOG RIZIKA Stižu Hajduk i Torcida, dio grada zatvoren do 21.30 sati

Kao što već svi znaju, sutra u subotu s početkom u 19.10 sati u Koprivnici na Gradskom stadionu Ivan...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×