3.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 25. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
rasprava o skloništima

Milaković: Da se oglasi uzbuna mladi ne bi znali kuda ni kako se ponašati; Jakšić: Očito je kiks što u školama više nema Opće narodne obrane i društvene samozaštite
M

Imali smo prije nekoliko mjeseci mini-vježbu kako funkcionirati bez mobitela, telefona, interneta i svega onoga čime smo danas okruženi i mogu reći da smo spremni za potencijalne opasnosti, ali ne možemo djelovati bez nacionalnog Stožera niti plašiti ljude, kaže Jakšić.

Ne propustite

Rat u Ukrajini traje već 270 dana i oružjem se, zasad, zvecka isključivo na toj istočnoj fronti, no situacija se prati u cijeloj Europi, odnosno svijetu. Brojne države dale su upute građanima što raditi u slučaju napada, katastrofe ili čega već, no među njima nije Hrvatska. Sukladno tome, ozbiljnije korake po tom pitanju nije poduzimao ni Grad Koprivnica, što pojedince, da se tako izrazimo, smeta.

Među njima je i gradski vijećnik Davor Milaković, koji je gradske čelnike već nekoliko pitao poduzimaju li nešto po tom pitanju rata u Ukrajini. Na posljednjoj sjednici dotaknuo se i gradskog Stožera civilne zaštite, odnosno gradskih skloništa.

– Rat je u tijeku i nadam se da ne bude došlo do najgoreg, no zanima me zašto Civilna zaštita ništa ne poduzima po tom pitanju, zašto se skloništa ne provjeravaju i ne obilježavaju? Sve zemlje u Europskoj uniji su građane uputile da očiste podrume i stvore zalihu, no kod nas se šuti – upitao je Milaković i posebnu brigu pokazao za mlade.

Gradsko vijeće
Foto: Ivan Balija

– Mislim da se moraju dati jasni napuci za mlade osobe, jer, primjerice, da se sad oglase sirene, mnogi od njih ne bi znali kuda ići i kako se ponašati. Lako za nas starije, mi smo o tome učili i takve situacije prošli, ali oni nisu. Mislim da bi civilna zaštita trebala barem kroz medije malo poraditi na tome – mišljenja je Milaković, inače član Domovinskog pokreta.

Gradonačelnik Mišel Jakšić mu je odgovorio da nije istina da se ništa ne poduzima, no prije konkretnog odgovora malo se i našalio.

– Očito je kiks što u školama više nema domaćinstva i Opće narodne obrane i društvene samozaštite, a nema više ni obaveznog vojnog roka – u šali je izrekao Jakšić pa se uozbiljio.

– Dakle, kad pričamo o gradskom Stožeru zaštite i spašavanja, napravljena je inventura što imamo od podruma i skloništa i iznivelirano je sve ono što se prije šest-sedam godina pripremalo za migrante. Znamo što činiti i što se može koristiti i to je ono što možemo reći da imamo spremno za nešto, ne daj bože, alarmantno. Isto tako, imamo redovite vježbe svih žurnih službi, nedavno je bila jedna na Podolicama, druga na Šoderici u organizaciji Crvenog križa i tako Stožer daje svoj obol ovoj situaciji, da se vidi da smo spremni. Dakle, nije da ljudi ne rade i da se ne spremaju za sve potencijalne situacije – prokomentirao je Jakšić.

Mišel Jakšić
Foto: Ivan Balija

Ipak, naglasio je da je za takve stvari glavni nacionalni Stožer, bez kojeg se ništa ne bi smjelo poduzimati ni plašiti građanstvo.

– Kao što je bilo i u pandemiji, mi u ničemu ne možemo ići dalje od nacionalnog Stožera. Po tom pitanju stvarno nemamo odgovornosti, štoviše, postoji i zona prekršajne, odnosno kaznene odgovornosti, i nema smisla da Grad Koprivnica sa svojim Stožerom ispali ljudima uputstva mimo nacionalne odluke. Hodogram što se radi i kako se radi imamo i po tome ćemo djelovati ako bude potrebe, ali tek po uputi nacionalnog Stožera. Imali smo prije nekoliko mjeseci mini-vježbu kako funkcionirati bez mobitela, telefona, interneta i svega onoga čime smo danas okruženi i mogu reći da smo spremni za potencijalne opasnosti, ali ponavljam, ne možemo djelovati bez nacionalnog Stožera niti plašiti ljude – zaključio je Jakšić.

Inače, o sličnoj tematici i mi smo pisali prije nešto više od pola godine i tada smo ustvrdili da u Koprivnici postoji 14 atomskih skloništa u kojima svoje mjesto može pronaći oko 1800 osoba. Četiri skloništa u vlasništvu su Grada Koprivnice, ostala su u privatnom vlasništvu. Najveće je ono ispod bolnice, u koje se može skloniti 400 osoba, a gdje se nalaze ostala pogledajte u nastavku.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zanimljivo

Deset razloga zašto je treća godina “gora” od druge

Svako razdoblje djeteta na roditelje ostavlja poseban trag. Mi smo izdvojili top deset razloga zašto je puno "gore" imati trogodišnje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×