Miljenko Flajs prvi trajni đakon Varaždinske biskupije

14:17h
0
Flajs je zaređen u koprivničkoj crkvi Sv.Nikole

Prvi stalni đakon Varaždinske biskupije, Miljenko Flajs, zaređen je po rukama varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, u nedjelju 4. prosinca 2011. u župi sv. Nikole u Koprivnici.

Na svečanom euharistijskom slavlju, koje je predvodio varaždinski biskup, koncelebrirali su dr. Tomislav Markić, ravnatelj Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu i voditelj formacije trajnih đakona, zatim mons. Leonard Markač, dekan Koprivničkog dekanata i još tridesetak svećenika. Također, bili su prisutni i prijelazni đakoni Varaždinske biskupije te trajni đakoni i kandidati za trajni đakonat Zagrebačke metropolije.

Prije samog početka euharistijskog slavlja, domaći župnik vlč. Tomislav Petrić, pozdravio je sve prisutne i poručio kako župna zajednica sa svima želi podijeliti veliku radost za našu Crkvu, biskupiju, napose za župu.

Mons. Josip Mrzljak, u uvodnom dijelu misnog slavlja istaknuo je kako je ovo ređenje novog đakona, koji će trajno, doživotno biti u toj službi, zaista važan povijesni događaj, kako za župu tako i za Varaždinsku biskupiju. Na kraju euharistijskog slavlja čestitao je novom đakonu Miljenku Flajsu na svemu trudu kojeg je uložio da bi došao do ovoga trenutka: „Na neki način to je kruna, ali i novi početak jednog novog susreta. Zato čestitam njemu, rodbini i supruzi Ivani, koja će zajedno s njime dalje živjeti svoj obiteljski život, ali na poseban način posvećen ovim sakramentom đakonata.“

Napomenimo da je obaveza trajnog đakona pomagati biskupu i prezbiterima u službi riječi i oltara. Stalni đakon može krstiti, vjenčavati, udjeljivati bolesničko pomazanje, međutim ne može ispovijedati niti služiti svetu misu. U euharistijskom slavlju naviješta Evanđelje, pripravlja potrebno za misnu žrtvu i pričešćuje vjernike. Oženjeni muškarci mogu biti trajni đakoni. Za kandidaturu im je potrebno navršenih 35 godina života i pristanak supruge. Prije ređenja za trajnog đakona, kandidat mora proći određenu studijsku, pastoralnu i socijalnu formaciju.