Nacionalni stožer civilne zaštite

Ministar Božinović: Nadamo se da ugostitelji neće otvarati na svoju ruku, da su vani 24, a ne četiri stupnja, terase bi sigurno bile otvorene

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117.

11:45h
0
Screenshot
Davor Božinović // Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije nakon što je Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici predstavila minimalno popuštanje mjera od 1. veljače.


Svi učenici osnovnih škola vraćaju se u učionice, te se dopuštaju treninzi i rekreacija na otvorenom prostoru. Omogućuje se i korištenje bazena i balona za pojedinačne beskontaktne sportove. Te mjere trajat će do 15. veljače, kada bi se opet trebalo razmatrati o popuštanju, ali sve ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Ugostitelji, te ostali poduzetnici koji su očekivali popuštanje nekih mjera i za njihovu djelatnost su se pobunili. Smatraju kako je nepravedno da u kafićima ne mogu prodavati kavu za van, a da to mogu pekarnice i benzinske postaje. Istu su sudbinu doživjele teretane koje ostaju zatvorene.

Ugostitelji i poduzetnici su zbog svega bijesni. Najavili su prosvjede, a mnogi od njih i otvaranje 1. veljače, unatoč mjerama Stožera i Vlade.

– Klinička slika još je uvijek relativno teška, ali omogućila je blago ublažavanje mjera, no osnovne mjere ostaju iste. Uz to, pojavljuju se novi sojevi virusa u zemljama koje su u našem susjedstvu te zahtijevaju pojačan oprez i odgovorno ponašanje – rekao je Vili Beroš.

Najmlađi pacijent preminuo u Koprivnici, imao je karcinom 

– Odluka o nužnim mjerama, ova glavna odluka će stupiti na snagu večeras u ponoć i traje do 15. veljače. Pozivamo na solidarnost svih – poručuje ministar Božinović.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent.

Preminulo je 29 osoba. Kod najmlađe preminule osobe koja je imala 38 godina se radilo o malignoj bolesti s metastazama.

Do sada je cijepljeno ukupno 58.585 osoba.

Brojka od ovoga tjedna je za 13 posto manja od prethodnog tjedna, znači i dalje imamo nešto blaži silazni trend. 179.0 nam je incidencija po županijama. Najvišu ima Sisačko-moslavačka, a najnižu Istarska.

Što ćete ako ugostitelji i poduzetnici unatoč mjerama otvore vrate?

– Još uvijek se nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje traju dva mjeseca. Disciplinom građana i provedbom mjera smo došli da imamo jasan trend pada, Hrvatska ima možda i najliberalnije mjere u Europi. Zadovoljni smo trendom pada, ali nismo potpuno zadovoljni. Trebamo voditi računa prvo o životima i zdravlju, epidemiološka struka je jasno postavila prioritete. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da mora biti postupno. Zakompliciralo se s cjepivom. Moramo biti oprezni, prvo je na redu rekreacija i obrazovanje, onda gospodarstvo – rekao je Božinović te dodao:

“U članicama EU  ugostiteljski su objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvorenima, u dogovoru s njima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da 90 posto njihovih članova se ne pridržava mjera. Donijeli smo okvir koji je teško provediv u praksi, i što se tiče broja osoba, i razmaka. Tada je javni prostor bio preplavljen informacijama da je to nemoguće provesti, nisam siguran da je nemoguće. Onda su nam brojevi počeli jako rasti, rekli smo da je sljedeći korak zatvaranje i do toga je došlo. Vani je još uvijek zima, da je umjesto 4 stupnja 24 sigurno bi terase bile otvorene. Ovo još nije razdoblje kad se virus počinje slabije širiti. Rekli smo jasno 15. veljače, ako brojke i dalje budu manje, ako se ne dogodi nova varijanta virusa, pretpostavljamo i da će s cjepivom biti jasnija situacija, onda možemo razgovarati da se stvari korigiraju na zadovoljstvo svih. Nije nama cilj nekome napraviti štetu, cilj je da se ne ponovi 11. mjesec kad su bolnički kapaciteti bili na rubu pucanja. Treba li nama stvarno  da se nađemo u teškoj situaciji pa da opet ponavljamo naučene lekcije? Ili možemo sve elemente uzeti u obzir i donijeti racionalnu odluku – rekao je Božinović.

 

 

čitam...