Nadoknada štrajka

MINISTARSTVO OBJAVILO Kraći zimski praznici, uskrsnih nema, školska godina se produljuje

Iz Ministarstva ističu da će zbog, dosad, 15 izgubljenih nastavnih dana biti potrebno skratiti praznike i produljiti nastavu.

15:33h
0
Foto: Sanjin Bojić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je kalendar kada bi učenici trebali nadoknađivati nastavu koju su izgubili zbog štrajka učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama.


Iz Ministarstva ističu da će zbog, dosad, 15 izgubljenih nastavnih dana biti potrebno skratiti praznike i produljiti nastavu. Iz Ministarsva ističu da ovaj pregled stanja “nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru”, piše RTL.

– Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu. Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja). Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020. – kažu iz Ministarstva.

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču, javlja RTL.

– Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi – priopćili su iz Ministarstva.

čitam...