održana videokonferencija

Ministrica Divjak: Razmatra se povećanje broja učenika u učionici u novoj fazi

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.

15:58h
0
Foto: Matija Gudlin
Blaženka Divjak // Foto: Matija Gudlin

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u ponedjeljak u NSK da se razmatra povećanje broja učenika nižih razreda osnovnih škola u učionicama i da među prioritetima nije povratak ostalih učenika i studenata u škole i na fakultete.

– Razgovaramo s HZJZ-om da se možda ipak omogući i više učenika u razredu – rekla je ministrica Divjak po završetku videokonferencije s europskim kolegama.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, škole su te koje trebaju preuzeti brigu o obrazovanju učenika u nižim razredima osnovne škole, smatra Divjak.

U većini zemalja EU-a u razredu je do 15 učenika. Najviše ih je u Austriji, gdje ih može biti 18, a u Hrvatskoj ih može biti do devet.

Otvaranje viših razreda osnovne škole, srednjih škola i svih fakulteta zasad nisu prioriteti, ističe ministrica.

Kaže da su u Hrvatskoj prioriteti otvaranje vrtića, otvaranje razredne nastave, provođenje državne mature i odrađivanje praktične nastave u srednjim školama i na visokim učilištima, piše HINA.

U Narodnim novinama u ponedjeljak je objavljen kalendar za novu školsku godinu, a ministrica kaže da on „odgovara izazovima nastave na daljinu”.

U novom kalendaru više je manjih odmora, prvi je oko 1. studenog, a drugi oko Uskrsa.

– Više manjih raspoređenih odmora omogućava i bolju koordinaciju i bolje održavanje nastave na daljinu – poručila je.