15.1 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

‘Mjesečev prolaz’ Zvonka Todorovskog u najužem izboru nagrade za dječju književnost
'

Ne propustite

Između čak 54 knjige nominirane za Nagradu ‘Grigor Vitez’ za dječju književnost, roman Zvonka Todorovskog ‘Mjesečev prolaz’, izdavača Pastorale iz Koprivnice, ušao je u najuži izbor. Prema obrazloženju Prosudbene komisije, okosnica adolescentnog romana Mjesečev prolaz fantastična je ideja o materijalnosti vremena i mogućnosti prolaženja kroz vrijeme.

Naslovni Mjesečev prolaz vremenski je koridor kojim 14-godišnji Ivan iz dvadesetprvostoljetne Koprivnice stiže do Koprivnice s početka 20. stoljeća, otkrivajući putem ne samo fantastični vremenski pojas i njegove čuvare, nego u ljubav koja svladava vremenske prepreke. Družeći se sa svojim precima, suvremeni tinejđeri otkrivaju mikropovijest vlastite sredine i rješavaju detektivsku potragu za odmetnutim čuvarom Mjesečeva prolaza.

Todorovski ovim romanom iz poznatog i književno obilnog hvarskog Starog Grada seli sjevernije, u Koprivnicu koja se pokazuje jednako inspirativnom i književno uzbudljivom, a Mjesečev prolaz kao najoriginalniji roman prošlogodišnje književne produkcije, ističe se u obrazloženju.

Nagradu Grigor Vitez dobila je fascinantna knjiga Stanislava Marijanovića ‘Enciklopedija čudovišta’. Istovremeno, Magda Dulčić dobila je (zajedno s Ninolavom Kuncom) Pohvalu Nagrade Grigor Vitez, uz slijedeće obrazloženje:

‘U nedostatku većeg formalnog i materijalnog fonda Nagrade Grigor Vitez koji bi primjereno istaknuli i nagradili autore koji su se svojim radom posvetili većinom knjižnoj ilustraciji,ove godine dodjeljujemo Pohvalu Nagrade Grigor Vitez upravo njihovim najkvalitetnijim predstavnicima.’

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

moda s ulica

FOTO Izdvojili smo 20 najboljih street style izdanja u kojima je traper glavni hit

I Podravke i Prigorke dobro znaju da je traper uvijek in, bilo ljeto, bila zima. No kako su nam stigli...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti