‘Mjesečev prolaz’ Zvonka Todorovskog u najužem izboru nagrade za dječju književnost

20:36h
0
todorovski m

Između čak 54 knjige nominirane za Nagradu ‘Grigor Vitez’ za dječju književnost, roman Zvonka Todorovskog ‘Mjesečev prolaz’, izdavača Pastorale iz Koprivnice, ušao je u najuži izbor. Prema obrazloženju Prosudbene komisije, okosnica adolescentnog romana Mjesečev prolaz fantastična je ideja o materijalnosti vremena i mogućnosti prolaženja kroz vrijeme.

Naslovni Mjesečev prolaz vremenski je koridor kojim 14-godišnji Ivan iz dvadesetprvostoljetne Koprivnice stiže do Koprivnice s početka 20. stoljeća, otkrivajući putem ne samo fantastični vremenski pojas i njegove čuvare, nego u ljubav koja svladava vremenske prepreke. Družeći se sa svojim precima, suvremeni tinejđeri otkrivaju mikropovijest vlastite sredine i rješavaju detektivsku potragu za odmetnutim čuvarom Mjesečeva prolaza.

Todorovski ovim romanom iz poznatog i književno obilnog hvarskog Starog Grada seli sjevernije, u Koprivnicu koja se pokazuje jednako inspirativnom i književno uzbudljivom, a Mjesečev prolaz kao najoriginalniji roman prošlogodišnje književne produkcije, ističe se u obrazloženju.

Nagradu Grigor Vitez dobila je fascinantna knjiga Stanislava Marijanovića ‘Enciklopedija čudovišta’. Istovremeno, Magda Dulčić dobila je (zajedno s Ninolavom Kuncom) Pohvalu Nagrade Grigor Vitez, uz slijedeće obrazloženje:

‘U nedostatku većeg formalnog i materijalnog fonda Nagrade Grigor Vitez koji bi primjereno istaknuli i nagradili autore koji su se svojim radom posvetili većinom knjižnoj ilustraciji,ove godine dodjeljujemo Pohvalu Nagrade Grigor Vitez upravo njihovim najkvalitetnijim predstavnicima.’