20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

‘Mjesečev prolaz’ Zvonka Todorovskog u najužem izboru nagrade za dječju književnost
'

Ne propustite

Između čak 54 knjige nominirane za Nagradu ‘Grigor Vitez’ za dječju književnost, roman Zvonka Todorovskog ‘Mjesečev prolaz’, izdavača Pastorale iz Koprivnice, ušao je u najuži izbor. Prema obrazloženju Prosudbene komisije, okosnica adolescentnog romana Mjesečev prolaz fantastična je ideja o materijalnosti vremena i mogućnosti prolaženja kroz vrijeme.

Naslovni Mjesečev prolaz vremenski je koridor kojim 14-godišnji Ivan iz dvadesetprvostoljetne Koprivnice stiže do Koprivnice s početka 20. stoljeća, otkrivajući putem ne samo fantastični vremenski pojas i njegove čuvare, nego u ljubav koja svladava vremenske prepreke. Družeći se sa svojim precima, suvremeni tinejđeri otkrivaju mikropovijest vlastite sredine i rješavaju detektivsku potragu za odmetnutim čuvarom Mjesečeva prolaza.

Todorovski ovim romanom iz poznatog i književno obilnog hvarskog Starog Grada seli sjevernije, u Koprivnicu koja se pokazuje jednako inspirativnom i književno uzbudljivom, a Mjesečev prolaz kao najoriginalniji roman prošlogodišnje književne produkcije, ističe se u obrazloženju.

Nagradu Grigor Vitez dobila je fascinantna knjiga Stanislava Marijanovića ‘Enciklopedija čudovišta’. Istovremeno, Magda Dulčić dobila je (zajedno s Ninolavom Kuncom) Pohvalu Nagrade Grigor Vitez, uz slijedeće obrazloženje:

‘U nedostatku većeg formalnog i materijalnog fonda Nagrade Grigor Vitez koji bi primjereno istaknuli i nagradili autore koji su se svojim radom posvetili većinom knjižnoj ilustraciji,ove godine dodjeljujemo Pohvalu Nagrade Grigor Vitez upravo njihovim najkvalitetnijim predstavnicima.’

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rifovi revolucije

U Kino Velebit dolazi film koji je osvojio publiku diljem svijeta, stiže i autor na projekciju

Glazbeno-akcijska komedija Rifovi revolucije stiže u Koprivnicu. Film je nastao u Varaždinu, u kooprodukciji udruge Trash i udruge Rebl...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×