11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prosvjed

Mještani Selnice Podravske zaustavit će promet traktorima i radnim strojevima, ne žele još jednu šljunčaru u svom mjestu
M

Zar 5 šljunčara u krugu od 5 kilometara ne predstavljaju alarmantno stanje? Tok rijeke Drave konstantno se mijenja te je od tadašnjih 150 metara udaljenosti između rijeke Drave i eksploatacijskog polja, sada ta udaljenost iznosi samo 50 metara. I da napomenemo ta udaljenost su bile šume mještana, kojih sada više nema jer ih je Drava odnijela, ističu.

Ne propustite

Javljamo se iz malog idiličnog sela Selnica Podravska s 300-tinjak stanovnika u općini Legrad, započeli su svoje priopćenje mještani okupljeni pod Građanskom inicijativom Selnice Podravske, nezadovoljni početkom radova na još jednoj šljunčari koju ne žele u svom mjestu.

– Mjesto odiše jednostavnošću i naoko je obično selo, ali zapravo obiluje prirodnim ljepotama rijeke Drave i okolice. No javila se ozbiljna prijetnja za uništenje te prirode, bogatstva i mira! U potrazi za zaradom, ponovno se želi iskoristiti jednokratna šansa, ali s dugoročnim negativnim posljedicama za stanovnike sela i za prirodu. Kada bi se ostvario sadašnji plan izgradnje eksploatacijskog polja „Gornje grmlje“, Selnica Podravska postala bi prašnjavo, bučno i sivo selo bez sigurnosti za život mladih obitelji i bez budućnosti.

Muče nas neka pitanja i voljeli bi da ih javnost čuje:

·  Počeli su kopati bez da je sve zemljište unutar eksploatacijskog polja njihovo.

·  Načelnik Općine Legrad im je uvjetovao da zbog blizine mjesta i škole moraju prije početka iskopa napraviti ogradu oko eksploatacijskog polja, no oni su 28.09.2020. počeli kopati i voziti šljunak a ograde nema

·  Isto tako im je uvjetovao da će dobiti pristupni put do šljunčare tek kad budu imali sve zemljište 1/1 da stoji na njih.

Ustupili mještani

– Pitamo se kako je moguće da se na zemljište šljunčare dobiva poljoprivredni poticaj (trenutno za hajdinu, repicu i kukuruz), a na istom se sada počela kopati šljunčara?Je li stvarno nečiji profit važniji od naših života i života naše djece? Je li irelevantna činjenica blizine eksploatacijskog područja na samo 75 metara do nogometnog igrališta, 100 metara do školskog igrališta i 136 metara do zgrade škole, 120 metara do prve kuće, nepostojanje pješačkih prijelaza, nepostojanje pješačkih i biciklističkih staza sve to znači veliku opasnost za živote djece i svih mještana – pitaju se ogorčeni mještani.

Napominju i da će velika količina prašine ostaviti loš utjecaj na respiratorni sustav mještana, a nije zanemariv ni negativni utjecaj na eksterijer kuća mještana kao i opasnost za stabilnost i moguća napuknuća stambenih objekata.

– Zar 5 šljunčara u krugu od 5 kilometara ne predstavljaju alarmantno stanje? Tok rijeke Drave konstantno se mijenja te je od tadašnjih 150 metara udaljenosti između rijeke Drave i eksploatacijskog polja, sada ta udaljenost iznosi samo 50 metara. I da napomenemo ta udaljenost su bile šume mještana, kojih sada više nema jer ih je Drava odnijela – ističu.

Napominju kako ne vide svrhu nasipa Selnica – Dubovica.

– S jedne strane glavni tok rijeke Drave, nasip po sredini i sa druge strane „GRABA“ duboka 20 metara. Kako je Drava odnijela šume tako će i nasip. Sigurno se sjećate slučaja iz Gunje prije nekoliko godina? Isto su s jedne strane nasipa kopali pijesak, a s druge strane rijeka. Svi znamo kako je to završilo – upozoravaju.

Održali su i mali prosvjed u ponedjeljak, a najavljuju veliki prosvjed s traktorima i radnim strojevima, u petak, 2. listopada, od 11 sati na cesti Selnica Podravska-Mali Bukovec.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×