prosvjed zbog izgradnje reciklažnog dvorišta

Mještani Sokolovca: Ne želimo opasni otpad blizu svojih kuća, načelnik Bakšaj: Nema opasnosti, a zlobno je što će prosvjedovati na dan općine

Budimo i dalje složni i vodimo općinu u zdravom i ljepšem smjeru. Poštovani načelniče, izabrani ste od nas da štitite svoje mještane, a ne da nam ugrožavate živote, poručuju mještani. 

13:04h
0
Općina Molve gradit će reciklažno dvorište // Foto: Općina Molve
Ilustracija

Mještani Općine Sokolovac sutra će mirnim prosvjedom izreći svoje nezadovoljstvo zbog izgradnje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad i kompostane.

Smatraju da lokacija na kojoj bi se to trebalo graditi nije prihvatljiva, s obzirom na to da se nalazi između Sokolovca i Lepavine, u neposrednoj blizini kuća.

– Tako se primjerice u građevinski otpad koji bi se na reciklažnom dvorištu trebao prikupljati spada i azbest kojeg se ima namjeru i mehanički obrađivati što je opasno za zdravlje. Također se na reciklažnom dvorištu planira prikupljati više drugih vrsta problematičnog i opasnog otpada, što možda je zakonska obveza, ali koja ne bi smjela ugrožavati zdravlje ljudi, što odabirom postojeće lokacije očito nije uzeto u obzir – kažu revoltirani mještani općine.

Tvrde da je u planu je i kompostana zatvorenog, ali i otvorenog tipa kod koje se, u prvom redu radi zdravstvene rizičnosti tehnologije otvorenog kompostiranja u hrpama koje se, zbog natkrivenosti i nemoguće kontrole vlažnosti komposta i razdobljima iznadprosječnih oborina, često javlja nekontrolirani proces truljenja, umjesto kompostiranja te se tada, osim vrlo neugodnih mirisa na velikom prostoru, razvijaju i emisije štetnih aerosola.

– Takvim tehnologijama jednostavno nije mjesto u naseljenim područjima, u pravilu ih EU udaljava iz naseljenih područja te idu na zatvorene tipove s bio filterima. Pored toga, možete misliti kako će ovakav tip kompostiranja utjecati na privlačenje divljih životinja kojih u šumi u neposrednoj blizini zasigurno ima, te s tim u vezi i na potencijalnu ugrozu zdravlja koje to može donijeti – kažu.

Ono što predlažu je hitna izmjena Prostornog plana budući da građani nisu bili upoznati s planiranjem zadnjih izmjena te nisu bili pozvani na rasprave o problemima.

– Budimo i dalje složni i vodimo općinu u zdravom i ljepšem smjeru. Poštovani načelniče, izabrani ste od nas da štitite svoje mještane, a ne da nam ugrožavate živote – poručuju mještani.

Nova školska dvorana
Načelnik Vlado Bakšaj (desno) // Foto: Ivan Brkić

Kontaktirali smo i načelnika Vladu Bakšaja koji nam je rekao da ne razumije zašto mještani imaju potrebe prosvjedovati kada je o tom projektu bila otvorena javna rasprava i svaki od mještana je imao pravo reći što misli.

– Na kraju krajeva, općinsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku o tome. Nije predviđen građevinski otpad, nema ga. To je klasično reciklažno dvorište kao što ima Đurđevac, Križevci, Bjelovar… To je ono što po zakonu moramo imati, već smo trebali odavno. Nema opasnog otpada i ničije zdravlje neće biti ugroženo, niti govora o tome nema. Nema otrova, zagađenje, ma ničega. Ovo nije ništa nenormalno što drugi već nemaju – kazao nam je načelnik Bakšaj.

Upitali smo ga i hoće li se sutra priključiti mještanima na prosvjedu pa nam je rekao da je u to vrijeme proslava Dana općine.

– Iskreno, malo je to zlobno, da to tako tempiraju. Prikovan sam uza zid jer me veže zakon, prostorni plan. Uostalom, to je tek u povojima. Projekt smo morali napraviti, no tko zna kada će se to riješiti. I da, prvi susjed di bi se to trebalo raditi je dobio projektnu dokumentaciju, kod njega je. I po meni je najlogičnije da on to ima i da koga gd zanima, da pogleda. I iskreno, mještani nikada do sad, a imali su prilike, došli do općine da bi pitali. Nego su oni radije organizirali prosvjed, umjesto da su došli razgovarati. Tu je, isto tako, toliko zlonamjernih informacija koja zaista nisu točne – zaključuje načelnik Bakšaj.

čitam...