Mladi koprivnički astronomi opet izvrsni na Državnom natjecanju

11:26h
0
Mladi koprivnički astronomi s prof. Koradom Korlevićem, najpoznatijim hrvatskim astronomom i popularizatorom znanosti

Troje mladih astronoma Astronomskog društva Koprivnica, ujedno učenika Gimnazije Frana Galovića, opet su bili među najboljima u Hrvatskoj na Državnom natjecanju učenika iz astronomije za školsku godinu 2013./14. koje je održano u Opatiji.

Klaudija Molnar je četvrti put za redom prva, ovaj put u kategoriji učenika četvrtih razreda srednjih škola. Na Državno natjecanje iz astronomije pozvana je ukupno sedam puta.

Na ovom natjecanju sudjelovalo je još dvoje učenika u kategoriji prvog razreda srednje škole. Mateja Štefanić bila je po prvi puta na ovom natjecanju i odmah osvojila prvo mjesto.

Astronomi iz Koprivnice s mentorom prof. Ljubomirom CaromFilip Triplat je osvojio četvrto mjesto u istoj kategoriji kao i Mateja. On je već jako iskusan mladi astronom – sudjeluje na natjecanjima iz astronomije od 4. razreda osnovne škole. U petom razredu OŠ osvojio je 3. mjesto na Državnom natjecanju, a na tom natjecanju sudjelovao je još dva puta i svaki put bio blizu vrha.

Za svoj uspjeh su u prvom redu najzaslužniji sami učenici zbog svoje marljivosti i upornosti u stjecanju znanja iz astronomije, ali im je mnogo pomogao i njihov mentor, profesor Ljubomir Car. Na raspolaganju su im bila i sredstva Astronomskog društva Koprivnica, kao i stručna pomoć starijih članova.

čitam...