PRIJEVARA

Mladić pokušao prodati jaknu pa mu s računa uzeli 15 tisuća kuna, policija: Taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije

Prije pet dana javila mu se nepoznata zainteresirana osoba.

10:28h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Internetske prijevare nisu rijetkost. Novu je varaždinskoj policiji prijavio 20-godišnjak. Prema službenom izvješću, početkom studenoga na online oglasnik objavio je kako za više stotina kuna prodaje jaknu.

Prije pet dana javila mu se nepoznata zainteresirana osoba. Dogovorili su se kako će mu poslati poveznicu na, pokazalo se, lažno kreiranu stranicu s logom dostavnog poduzeća. Mladić je tako doveden u zabludu. Upisao je podatke radi navodnog primanja uplata, što je podrazumijevalo i otkrivanje CVC/CVV broja kartice. Počinitelj je to iskoristio i s računa oštećenog na nepoznati račun prebacio 15 tisuća kuna.

Policija traži počinitelja.

– Ovom prilikom ponovno apeliramo na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica. Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke. Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun dovoljno je upisati samo IBAN – upozorava policija.