institut za javne fianncije

Molve zaradile čistu peticu za transparentnost proračuna, Koprivnica i Županija vrlo dobar uspjeh

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

10:00h
0

Institut za javne financije objavio je razinu transparentnosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj u periodu od studenog 2018. godine do ožujka 2019. godine. Najvišu ocjenu, odnosno peticu dobila je Općina Molve, dok su Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija zaradile četvorku.

– Ovo je dokaz našeg dosadašnjeg rada. Sve je javno i transparentno te svima dostupno, a to nam je oduvijek i bio cilj. Svima nama na takvim pozicijama je cilj da budemo ovako cijenjeni. Tako treba nastaviti i dalje, a sve će se vidjeti kroz projekte i investicije. Svima koji su imali prigovore na naš rad, ovo je dokaz da se nešto ipak radi – rekao je načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

– Trudimo se da naše poslovanje sukladno svim pravilima bude transparentno. Postoje institucije koje to prate i ocjenjuju. Zadovoljan sam jer je to naš način života i poslovanja – rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti.

U načelu sam zadovoljan ocjenom, trudimo se da sve bude transparentno i dostupno svima – komentirao je kratko gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Grad Koprivnica od 2015. godine, od kada Institut za javne financije vrši Istraživanja o transparentnosti proračuna objavljuje sve tražene dokumente na svojim mrežnim stranicama te u navedenom razdoblju dobiva ocjenu odličan iz Transparentnost lokalnog proračuna. To podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. U ovogodišnjem se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.; prijedlog proračuna za 2019.; izglasani proračun za 2019.; proračunski vodič za građane za 2019.

Ciklus istraživanja u kojem je Institut analizirao dokumente trajao je od 4. veljače do 29. ožujka 2019. godine. Tehnički je analiza odrađena tako da su u obzir uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni ne u tom cijelom razdoblju, već samo na dan pretraživanja pojedine JLS. Kako je Grad Koprivnica analiziran 19. veljače, a njihov posljednji ključni dokument Proračun u malom je objavljen 22. veljače, taj dokument nije uzet u obzir u ukupnom broju proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama Grada.

Obzirom da je istraživanje drugih jedinica trajalo sve do 29. ožujka, sve jedinice koje su bile analizirane nakon Koprivnice bile su u povoljnijem položaju i mogle su dobiti veću ocjenu. Na osnovu nepovoljnog položaja pri samome ocjenjivanju, Grad Koprivnica dobiva ocjenu vrlo dobar.

S obzirom na sve navedene argumentirane podatke, kontaktirali su Institut za javne financije. U pismenom prigovoru predložena je promjena ovakve metodologije istraživanja koja iskrivljuje pravu sliku rada Grada Koprivnice u javnosti te dovodi do nepravednosti u ocjenjivanju. Očekuju očitovanje Instituta te se nadaju ispravku ovogodišnje ocjene.

čitam...