Most traži od Matotana i Brčeka da na Županijskoj skupštini ne podrže HDZ i Korena

Tko će kome, vidjet ćemo sutra.

21:15h
0
Foto: Ivan Balija
Zdravko Matotan // Foto: Ivan Balija

Predsjedništvo Mosta zatražilo je od dvojice nezavisnih vijećnika, Zdravka Matotana i Željka Brčeka, koji su u Skupštinu Koprivničko-križevačke županije izabrani s liste Mosta, da na konstituirajućoj sjednici ne podrže HDZ i većinu koja podržava župana Darka Korena.

Tu je odluku Predsjedništvo donijelo na jučerašnjoj sjednici, a kako navode u nedjelju u priopćenju, ona je u skladu s predizbornim i postizbornim dogovorima, kao i s obećanjem ta dva vijećnika da neće biti dio većine s HDZ-om, piše Hina.

– U slučaju podrške HDZ-u, Zdravko Matotan i Željko Brček iznevjerit će naše povjerenje kao i predizborne dogovore, ali što je najgore, iznevjerit će i povjerenje birača koji su im dali glas – ističu u Mostu i poručuju da ako to unatoč svemu ipak naprave, Most s njima ne želi imati posla niti će s njima više politički surađivati.

Podsjetimo, nakon prvog propalog pokušaja konstituiranja skupštine, sjednica je zakazana već sutra, u ponedjeljkak, što znači da netko ima većinu, a taj netko je najvjerojatnije župan Darko Koren.

Podsjetimo, on s Mrežom ima četiri mandata, što je s HDZ-ovih osam njih 12, dok mu za većinu treba 19 ruku.

S Rajnom i njegovih tri se navodno dogovorio i ranije, kao i s Matotanom i Brčekom, a upitna su bila dva HSS-ova mandata. No kako su nam već ranije rekli iz te stranke, ako u prvom pokušaju neće biti većine, kod kod drugog su pokušaja spremni su podržati nekoga ne bi li se Skupština ipak formirala. Ako će biti tako, zajedno s Rajnom i Matotanom, većina je Korenova, točno 19 ruku.

U tom bi slučaju u oporbi bio SDP s najviše osvojenih, 10 mandata, i Lacković s njih osam.

S obzirom na priopćenje iz MOST-a, ostaje za vidjeti kakav će biti Matotanov potez, no kako je rekao na sučeljavanju na ePodravini, on je nezavisni kandidat koji je na izbore izašao uz podršku MOST-a, a njegov je uvjet bio da ne utječu na njegove odluke.

Tko će kome, vidjet ćemo sutra.