pod okriljem korone

Na današnji dan prvi puta obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje

U 17. sati održat će se "Svjetlosna rijeka sjećanja”, puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

08:00h
0
Đurđevčani sudjelovali u Koloni sjećanja za Vukovar, Đurđevac
Foto: Đurđevac.hr

Hrvatska od ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, a danas prvi puta na ovaj dan obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


Dan sjećanja ove se godine prvi puta obilježava kao neradni dan i državni praznik. Kolona sjećanja u kojoj je znalo prethodnih godina biti po 50 tisuća sudionika održava se uslijed epidemiološke krize, pa su preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da se Dan sjećanja obilježava u svim gradovima, uz što je manje moguće okupljanja u Vukovaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoga se današnji dan obilježava i u Koprivnici, paljenjem lampiona diljem grada.

U Koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovat će predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković i pet ministara, a svoj dolazak najavio je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Posebno je u važnim u Koloni sjećanja u Vukovaru ocijenjeno sudjelovanje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, koji dolazi iz redova srpske nacionalne manjine, nakon što je ranije ove godine s ostalim članovima Vlade posjetio Knin te Grubore i Varivode, sela u kojima su počinjeni zločini nad srpskim stanovništvom iza „Oluje”.

Dio članova Vlade posjetit će Škabrnju u kojoj će se također obilježiti ratno stradanje.

Zbog epidemioloških mjera, u Vukovaru ove godine nema organiziranih dolazaka, smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se tako da neće biti angažirani pokretni sadržaji, dok će ostali ugostiteljski objekti raditi do 21 sat.
Sudionici su obvezni nositi zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a Grad Vukovar će osigurati jednokratne maske i dezinfekcijska sredstva koji će se dijeliti po punktovima duž trase.

Potrebno je održavati razmak između sudionika, tako da će se osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretati u skupinama od 25 osoba, tako da se između skupina održava razmak od 50 metara.

Iako je Stožer civilne zaštite preporučio sudjelovanje maksimalno 500 osoba, očekuje se ipak nešto veći broj osoba koje će u Vukovar stići iz cijele Hrvatske.

Kolonu sjećanja će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara

U 17. sati održat će se “Svjetlosna rijeka sjećanja”, puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara. U 18 sati u gradovima i mjestima diljem Hrvatske održat će se program naziva “I u mom gradu Vukovar svijetli”, paljenje svijeća u svim gradovima u Republici Hrvatskoj.

Dan sjećanja obilježava se u spomen na 18. studenog 1991. godine kada je grad Vukovar, nakon gotovo tromjesečne opsade u kojoj je poginulo oko 900 branitelja, pao u ruke okupatora. Nakon opsade, počinjeni su zločini nad oko 600 branitelja, još 1.000 branitelja poginulo je u okolici za vrijeme borbe za grad, stradalo je oko 1.000 civila, a oko 1.000 osoba odvedeno je u logore u Srbiji.

Vukovar, grad koji je bio potpuno razoren tijekom okupacije, danas je obnovljen i reintegriran je u teritorij Republike Hrvatske mirnim putem 1998. godine.

 

čitam...