PROJEKT

Na Facebooku i Instagramu pokrenuta platforma za promociju ljepota Podravine

Urednici i suradnici su književnica i obožavateljica zavičaja Božica Jelušić, biolog, istraživač i publicist Goran Šafarek te geolog i kolekcionar Martin Mahović.

13:30h
0
Foto: Goran Šafarek

Volim Podravinu naziv je platforme za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, načina življenja, umjetnosti, enogastronomije, događanja i zanimljivosti našega kraja omeđenog Bilogorom i Dravom otvorene danas na Facebooku i Instagramu.


Urednici i suradnici su književnica i obožavateljica zavičaja Božica Jelušić, biolog, istraživač i publicist Goran Šafarek te geolog i kolekcionar Martin Mahović. Pozivaju na uključivanje – prvo virtualno pa i u stvarnosti kada se ukaže prilika. Prva objava je Čarobni trokut Podravine.

– Zamislili smo to kao putovanje kroz prirodne i krajobrazne vrijednosti, kroz prošlost i sadašnjost (s pogledom u budućnost) te prije svega kao šetnju kroz naš duhovni zemljovid, budući da upravo ljudi, njihov duh i karakter formiraju ukupnu sliku jednoga kraja i područja. Stoga i ovaj motivacijski naslov o čarobnom trokutu, a on zaista i postoji: čine ga Drava, Peski I Bilogora unutar kojih su se razvile matrice sela i naselja, gradovi, komunikacijski putevi, kote za odmor i ugodan pokrajinski život. Drava je najveća oblikovna sila našega prostora koja nam je dala ime, karakter i cijeli krajolik, plodan i rodan, koji nas stoljećima prehranjuje i održava. Peski su prirodni fenomen, jedinstven u ovom dijelu Panonije, a dokazuju kako se ljudskim trudom divljina i prirodni krajolik mogu kultivirati i prilagoditi civilizacijskim potrebama. Bilogora, jedinstvena u ljepoti i skrovitosti, vegetacijski, botanički i prirodoslovno, stoji kao bogatstvo na dlanu, no taj se dlan osipa žuljevima, da bi čovjek ubrao plodove svoga truda. Sve to želimo prikazati i predočiti u riječi i slici. Najavit ćemo i popratiti kulturne događaje, prikazati vam turističke potencijale, obradovati vas pjesmom, fotografijom, narodnom baštinom i umjetničkim dostignućima – objasnili su, dodajući kako na jednostavan način žele odgovoriti na pitanja zašto doći u Podravinu te što vas tamo očekuje.

čitam...