Podravci su za sada imuni

Na vrijeme se zaštitite od gripe, pogledajte kako

18:30h
0
Ilustracija // Foto: Ingimage

Iako je u Hrvatskoj do sada zabilježeno oko 120 slučajeva gripe, a bolničke čekaonice su pune oboljelih, Podravci i Prigorci su, čini se, imuni.

– Za sada nemamo zabilježen ni jedan jedini slučaj, no vjerujem da gripe ipak ima. Da bi dobili pravu dijagnostiku moramo uzorke slati u laboratorij u Zagreb isti dan, što je malo problematično –  rekao nam je dr. med. Darko Radiček, voditelj Higijensko-epidemiološke službe u Križevcima.

Dodaje da iz tog razloga s dijagnostikom malo kaskamo za Zagrebom, jer na razini cijele zemlje ima već dosta slučajeva ove bolesti.

Kulminacija gripe je oko Nove godine, pa sve do veljače te u to vrijeme ova neizbježna bolest pogađa najveći broj ljudi.

Hladno vrijeme i vlaga pogoduju virusima gripe te je sada idealno vrijeme za  razmnožavanje virusa u okolini.

– S cijepljenjem smo počeli u studenom prošle godine, a tko želi, još uvijek se može cijepiti. Jedno vrijeme smo ostali bez cjepiva, no sada ga opet ima – objašnjava Radiček.

Lani se protiv gripe u Hrvatskoj cijepilo 280.000 ljudi, što je triput više nego godinu prije. Naručeno je i 1500 dodatnih doza cjepiva.

Liječnici kažu da je cijepljenje najučinkovitiji način prevencije.

Onima koji se ne žele cijepiti savjetuju da izbjegavaju bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe, jer je riječ o zaraznoj bolesti koja se lako prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom.

Ujedno, redovito treba prati ruke sapunom i toplom vodom,  jer se gripa prenosi kapljičnim putem.

Naravno da su važne i zdrave navike da bi se ojačao imunološki sustav, kao što je pravilna prehrana, redovita tjelovježba, a nakon svega i vrijeme za odmor.

Da bi se organizam pripremio na borbu s bolešću, nutricionisti pak preporučuju lijekove naših starih.

Prvi na popisu je češnjak koji djeluje antibakterijski, zatim med kako velik izvor antioksidansa i minerala, a za jačanje imuniteta tu su i đumbir i kurkuma.

čitam...
Loading...