Mokri kolodij

Na zanimljivoj radionici saznajte kako su se fotografije razvijale prije gotovo 200 godina

Mokri kolodij (wet plate, collodial process) kao fotografski proces je način izrade fotografske slike kojim su nastali najstariji komercijalni studijski portreti.

16:06h
0
n

Fotograf Robert Gojević, čije portrete suvremenika je Muzej grada Koprivnice predstavio na izložbi POMMER 1856 /GOJEVIĆ 2016: Fotografične slike naših narodnih spisatelja, jedan je od rijetkih fotografskih umjetnika koji poznaje i prakticira stare fotografske procese sredine 19. stoljeća.

Svojim radom Gojević otvara »vremenski portal« u sredinu 19. stoljeća te ponavlja gotovo isti fotografski postupak koji je 1856. godine upotrijebio prvi zagrebački rezidencijalni fotograf Franjo Daniel Pommer.

Mokri kolodij (wet plate, collodial process) kao fotografski proces je način izrade fotografske slike kojim su nastali najstariji komercijalni studijski portreti. Proces mokrog kolodij jedan je od najstarijih poznatih fotografskih procesa. U svijetu fotografije danas ovaj proces poznaje nešto više od petstotinjak profesionalaca, uglavnom američkih umjetničkih fotografa. U Europi ih je najviše zastupljeno u Češkoj i na prostoru bivšeg SSSR-a, dok ih u hrvatskoj ima tek nekolicina, od kojih je jedan upravo Robert Gojević koji djeluje u Zagrebu, točnije u svojem rezidencijalnom ateljeu u Sesvetama.

Predavanje, radionica i razgovor s autorom pokušaj je približavanja teme i fotografskog procesa široj javnosti. Osim metode i načina rada, Gojević će, osim procesa mokrog kolodija, predstaviti tehnike razvijanja fotografije u tehnici slanog otiska na papiru te tehniku ambrotipije, te na konkretnim primjerima iz vlastite fotografske kolekcije pokazati sličnosti i razlike te njihove mogućnosti, ograničenja i svojstva. Na predavanju u Koprivnici Robert Gojević sudionicima radionica pokazat će vlastite cijanotipije, slane i albuminske fotografije, ambrotipije i ferotipije, a kao ekskluzivnost, po prvi put će javno pokazati 25 originalnih fotografija Franje Daniela Pommera i svoje privatne kolekcije. Osim profesionalnim komercijalnim i umjetničkim fotografima koje zanimaju stari i alternativni fotografski procesi, predavanje Roberta Gojevića namijenjeno je pasioniranim sakupljačima fotografije, kolekcionarima te posebno voditeljima zbirki starih fotografija.