18.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ruglo grada

Nada je kratko trajala, ogromna reklama vraća se na Merićevu zgradu, Golubić: Stanje objekta je vrlo loše, nema smisla nešto ulagati, nadamo se prodaji
N

Zgrada je u većinskom vlasništvu Grada Koprivnice, koji posjeduje otprilike 80 posto prostora, dok preostali dio pripada poduzetniku Memetu Ristemiju

Ne propustite

Merićeva zgrada u centru Koprivnice, koja se nalazi na spoju Zrinskog i Jelačićevog trga, već godinama izaziva povećanu pažnju građana. S pravom se pitaju zašto ta kuća, koju mnogi nazivaju ruglom gradu, više od desetljeća stoji u tako derutnom stanju. Riječ je, inače, o jednom od najstarijih objekata u užem centru grada, koji je desetak godina bio prekriven velikom reklamom, kako se ne bi vidjelo pravo stanje stvari.

Mnogi su se nadali da će se ista srediti s uređenjem središnjih trgova, a kada se sredinom travnja prošle godine uklonila i reklama, odnosno skele na kojoj je ista bila postavljena, postalo je jasno da u Gradu imaju neke planove. Želja je bila urediti pročelje, kako bi se i ta kuća uklopila u novi trg. Međutim, sad se pokazuje, bio je to pucanj u prazno, jer je kuća u mnogo lošijem stanju nego što se tada mislilo pa će na nju ponovno, na žalost brojnih građana, postaviti ogromnu reklamu. To su nam ovih dana potvrdili u gradu.

– Da, kao što možete vidjeti, ponovno su radnici postavili skelu da bi mogli montirati konstrukciju za veliku reklamu. Takvo nešto nije nam bilo u planu, ali nema nam druge i reklama će se uskoro postaviti – rekao nam je gradski pročelnik Tomislav Golubić pa još malo pojasnio razloge takve odluke.

– Sredinom prošle godine krenuli smo uređivati pročelje, ali smo, nažalost, utvrdili da je objekt konstrukcijiski nestabilan i novac koji smo planirali potrošiti za pročelje preusmjerili smo u to da metalnim elementima stabiliziramo zgradu. To je sad riješeno, ali ćemo cijeli objekt, kao što sam rekao, opet prekriti reklamom – ponovio je.

mericeva zgrada
Nažalost, ogromna reklama vraća se u centar grada, novi će biti samo sadržaj iste // Foto: Arhiva ePodravina

Golubić je dodao da je stanje Merićeve kuće uistinu katastrofalno, puno lošije nego što su mislili i da bi je bilo najbolje prodati.

– Idemo prema konzervatoru s dodatnim upitima, jer smo skinuli žbuku i shvatili u koliko je lošem stanju zgrada. Sukladno tome, nema smisla nešto konkretnije ulagati u nju. Konzervator će, nadamo se, promijeniti mišljenje i bilo bi najbolje da se zgrada ruši i na tom mjestu nova izgradi. Naravno, situacija je dosta osjetljiva, jer je riječ o pojedinačnom kulturnom dobru na kojem se pročelje ne smije mijenjati, ali kažem, ndamo se da će konzervator malo ‘omekšati’ kako bi se stvari pomakle s ‘mrtve točke’ – zaključio je Golubić.

Kao što smo ranije pisali, zgrada je u većinskom vlasništvu Grada Koprivnice, koji posjeduje otprilike 80 posto prostora, dok preostali dio pripada poduzetniku Memetu Ristemiju. On je vlasnik 90-ak kvadrata prostora u navedenoj zgradi, odnosno poslovnog prostora od 50 kvadrata, dijela podruma i još jedne manje prostorije u prizemlju. Imali su nekada i poznatu zlatarnu, koju su bili prisiljeni zatvoriti.

Inače, zgrada je konstantno u prodaji, tražilo se za nju 200 tisuća eura, bilo je i pojedinih upita, ali nikada konkretnih, upravo zbog činjenice da je riječ o kulturnom dobru. Ljudi jednostavno žele nešto drugačije, imaju svoje viđenje, koje se ne slaže s uvjetima konzervatora. I to već godinama komplicira situaciju pa bi možda bilo i najbolje ono što mnogi tvrde da će se dogoditi, da se zgrada sama od sebe uruši.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×