24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
maksimalno fokusiran

Najbolji atletski trener Podravine i Prigorja, Drago Palčić, cijeli je život u tom sportu: Atletika je sport u kojem rezultat ne dolazi preko noći, a moji učenici drže 14 državnih rekorda
N

Ne propustite

Najtrofejniji atletski trener Podravine i Prigorja nedavno je proglašen za najboljeg atletskog trenera u kategoriji mlađih juniorki 2017. godine. Njegovo puno ime je Dragutin Palčić, ali svi ga zovu Drago. Trener je u Atletskom klubu Križevci, a njegovi sportaši vole njegov lik koji odiše znanjem i iskustvom.

Sve je krenulo nekim prirodnim putem, Drago Palčić počeo je trenirati atletiku u osnovnoj školi, nastavio u srednjoj, a zatim je upisao fakultet Fizičke kulture, današnji Kineziološki. Poslije je dobio stipendiju fakulteta, tako da ga je odmah čekao posao.

– Počeo sam raditi 1983. godine. Nakupile su se godine samo tako. Ja sam inače rodom iz Svetog Ivana Žabnog, ali sam u Križevcima veći dio svoga života, tu sam išao u gimnaziju, tu sam i trenirao, te sam tu počeo raditi – otkrio je Drago.

Gospodin Palčić nije bio trener od 1983., a razlog je bio taj što nije bilo atletike, dogodio se neki ‘vakum’, jedan trener je otišao, drugi je došao, zatim je sve to malo stalo. Bilo je to turbulentno razdoblje. Isprva je Drago radio poslove u Gradu vezane uz sport i odmarališta.

– Odmah sam počeo okupljati klince, već krajem 1983. godine imao sam neku grupicu sportaša, atletičara – dodao je.

Danas je u Atletskom klubu Križevcima registrirano 30 do 40 atletičara, ali tu su i oni mlađi koji ne trebaju registraciju,a nastupaju na regionalnom natjecanju. Sve skupa ima 70 do 80 atletičara, a šezdesetak djece redovno trenira.

Četrdeset i nešto djece sada ću voditi na pripreme na Pag. To su tradicionalne pripreme, Križevci tamo imaju dječje odmaralište. Ovo je prilika da odvedem više djece, imam par reprezentativaca u kadru i mi idemo svi ‘čoporativno’, puni bus putuje na Pag. Idemo na tjedan dana poslije Nove godine i svake godine je to predivno, svi smo jedan veliki kolektiv koji se još više zbliži – otkrio je planove.

Nedavno je Drago Palčić primio nagradu za najboljeg trenera 2017. godine u kategoriji mlađih juniorki, a jednom je primio i nagradu za najboljeg atletskog trenera u kategoriji seniora, bilo je to u vrijeme kada je bio trener poznatom Branku Zorku, 1999. godine.

Mario Rajn i Drago Palčić // Foto: krizevci.hr
Mario Rajn i Drago Palčić, uručenje nagrade za trenera godine mlađih juniorki // Foto: krizevci.hr

– Moji trkači danas drže 14 nacionalnih rekorda, što je zaista impresivan podatak za ove naše uvjete i sredinu u kojoj treniramo. Drago mi je vidjeti taj podatak sada u vrijeme kada se polako smiješi penzija – punim srcem govori Drago.

Drago Palčić u Križevcima radi samo trčanje jer uvjete za druge sportove, kaže, nemaju. Veliko mu je priznanje i činjenica kako je trener juniorske reprezentacije Hrvatske. Otkriva kako u svakoj generaciji ima talentirane djece.

– Uvijek se to sve vrti u krug, i sad imam sjajnu generaciju, ovdje strši dvoje mladih atletičara koji su kandidati za prvenstvo Europe. Jedna je Veronika Drljačić, trostruka prvakinja Hrvatske ove godine koja je dominirala i prvakinja je Balkana, peta je bila na natjecanju koje je neslužbeno prvenstvo Europe, ušla je na temelju tog rezultata u Razvojni program HOO, Razvojni program 1. Drugi je Neven Krulić, prvak Hrvatske na 800 metara, kandidat je za prvenstvo Europe na 400 i 800 metara.

Drago Palčić i Ida Šimunčić

Nije propustio spomenuti ni Idu Šimunčić, ovogodišnju reprezentativku koja je nastupila na prvenstvu Europe na 400 metara s preponama. Kaže kako je ona jedna ambiciozna darovita cura koja strašno napreduje, a pošto ona studira u Rijeci, savjete joj nerijetko daje preko mobitela.

Zanimalo nas je koliko je potrebno vremena da se od temelja stvori jedan vrhunski atletičar, s koliko godina je idealno krenuti i koji su preduvjeti potrebni da bi se postalo vrhunskim sportašem.

– Ima raznih primjera, Branko Zorko je došao sa 17 godina i već za dvije godine dominirao je u Europi. Ali, on je došao poslije jedne svestrane sportske pripreme, već izgrađen. Prošao je jednu pripremu koja se danas ne radi i prava je rijetkost, a to je meni dobro došlo. Branko je imao i strašan genetski potencijal, a i psihičke karakteristike za šampiona – prisjetio se Drago.

– Uz pretpostavku nekog urođenog talenta, potrebno je 5 do 8 godina da dosegneš europski nivo. Uz pretpostavku da se krene negdje s 12 godina jer atletika je sport u kojem rezultat ne dolazi preko noći, već se gradi cigla na ciglu – rekao je.

U Križevcima su, kao i u velikom dijelu Hrvatske, problem uvjeti. Još davne 1984. Drago Palčić je iz Celja donio tartan stazu, međutim oni treniraju na asfaltu. U klubu su maksimalno prilagođeni uvjetima u kojima žive i rade. Bilo bi puno lakše da imaju tartan, da nema rizika od povreda.

Foto: Drago Palčić

– Ja recimo radim treninge u šumi, međutim šuma nije čitave godine idealna za realizaciju treninga. Sad u zimi moramo više na asfalt, staze nema. Mi se ne žalimo u ovim uvjetima, Grad nas pokriva koliko nas pokriva, tu se nemamo što požaliti što se tiče logistike, pomaže i Županija – izjavio je Drago Palčić.

Ove godine Drago Palčić do titule državnog prvaka vodio je 11 atletičara, osvojene su tri ekipne titule prvaka, on je osvojio titulu najboljeg trenera mlađih juniorki, nešto ranije bio je najbolji trener u kategoriji seniora. Ovaj uvijek dobro raspoloženi čovjek u najboljim godinama i dan danas stvara vrhunske sportaše u uvjetima koji nisu prilagođeni stvaranju istih, ali ne žali se. Što je, tu je. Kaže Drago – pokrivamo se plahtom dokle seže.

Dok slušate kako govori o rezultatu svakog pojedinca, o svakom naslovu i medalji koje nije zaboravio, shvatite da Drago živi atletiku. Sreća je kad čovjek nađe put u ranim godinama svog života i živi ga punim plućima. Jedan od takvih je i on, Drago Palčić, čovjek čija plahta rezultata, ljubavi prema atletici i njegovim pulenima seže najdalje.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nesreća

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Zapalio se plovni bager na šljunčari, radnici i vatrogasci bore se protiv buktinje

Zapalio se plovni bager na šljunčari u Gabajevoj Gredi. Kako doznajemo s mjesta događaja, plamen je buknuo na stroju, a...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×