Knjižnica nagradila najčitatelje

Najčitateljica Valentina Špoljarić: Čitanje je super protiv stresa, šteta što puno studenata ne čita ništa osim stručne literature

09:30h
0
Najčitateljica Valentina Špoljarić // Foto: Sanjin Bojić

Sve je u tome kako si posložite prioritete. Primjerice, vrlo malo gledam televiziju pa imam vremena za čitanje. Za ono što volite uvijek imate vremena, kaže Dragica Šifkorn.

Mnogi od nas vrlo su kreativni kada treba pronaći razlog zbog kojeg ne čitamo više – nemamo vremena, previše radimo, ne da nam se do knjižnice, baš je izašla nova epizoda one super serije… No, 17 dobitnika nagrade za najčitatelje 2016. godine u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici očito nemaju takvih problema.

Njima su u subotu tijekom opuštenog druženja u čitaonici dodijeljene nagrade za najviše pročitanih knjiga u raznim odjelima i prema različitim kategorijama, iako nedvojbeno nitko od njih ne čita zbog priznanja ili nagrade.

MARKETING EPODRAVINA.HR

– Čitam zato što to volim, obožavam čitati. Studenti imaju puno vremena za posjet knjižnici, samo treba imati volje i čitati do kasno u noć, a za to moraš voljeti knjige. Družim se s ljudima koji čitaju, ali primjećujem da puno studenata ne voli čitati izvan stručne literature, što je šteta jer je čitanje super protiv stresa – rekla nam je Valentina Špoljarić, najčitateljica među studentima drugu godinu zaredom, koja je ove godine “savladala” čak 162 knjige.

Nagrađeni su i oni najmlađi čitatelji // Foto: Matija Gudlin

Iako čita razne knjige iz različitih žanrova, priznaje da joj je najdraža ipak fantastika, a ove ju je godine oduševilo Prijestolje od stakla autorice Sarah J. Maas, koju bi svima toplo preporučila.

Valentina zna da je u planu nova zgrada knjižnice, a kao i mnogi korisnici, misli da će to biti velika stvar za poboljšanje usluge.

– Volim ovu knjižnicu i u njoj provodim puno vremena, ali jedva čekam novu. Voljela bih da bude još malo više sadržaja za nas čitatelje – nada se Valentina.

Neki misle da je za čitanje imaju vremena samo umirovljenici – školarci su po cijele dane u školi, studenti su zakopani stručnom literaturom, a ostalima sve vrijeme oduzima posao, djeca, hobiji ili nešto četvrto. Dragica Šifkorn, iako je u mirovini, ima dane ispunjene velikim brojem aktivnosti, brigom za obitelj i kućanstvo, a uz sve to još stigne postati i najkorisnica Stručno-znanstvenog odjela.

– Oduvijek sam bila naklonjena čitanju, još od malih nogu. Više od 30 godina sam članica koprivničke knjižnice, a moram priznati da nemam pojma koliko sam knjiga ove godine pročitala. Ne brojim ih, jedino što radim je zapisivanje nekih lijepih misli i citata dok čitam – opisala nam je svoje čitalačke navike.

Dragica Šifkorn // Foto: Matija Gudlin

S polica najčešće uzima povijesne romane i poeziju, a omiljeni su joj autori Ivan Golub, od kojeg je pročitala baš sve, i Miro Gavran. Za čitanje, kaže, uvijek pronađe bar malo vremena prije spavanja jer je tijekom dana zaokupljena unucima, kuhanjem, obitelji, pjevanjem u crkvenom zboru, aktivnostima udruga žena i još mnogim hobijima.

– Sve je u tome kako si posložite prioritete. Primjerice, vrlo malo gledam televiziju pa imam vremena za čitanje. Za ono što volite uvijek imate vremena – zaključuje Dragica Šifkorn.

Najčitateljima su podijeljene personalizirane platnene vrećice u kojima će još lakše moći prenositi svoje brojne knjige, bombonijera, najmlađi su dobili i majice, a svima je izrađena posebna iskaznica na kojoj se vidi da su baš oni najčitatelji koprivničke knjižnice.

Osim Valentine i Dragice, kao najčitateljica hrvatske književnosti nagrađena je Stanislava Kotur, najčitateljica svjetske književnosti je Sarah Glavak, Alen Zidarić je najviše čitao stripove, Vesna Katar stručno-popularne knjige, Romina Kirilenko najčitateljica je među srednjoškolcima, dok je Stjepan Kudumija najviše koristi zvučne knjige za slijepe i slabovidne. Najgledatelj filmova je Davor Radmilović, najslušatelj glazbenih CD-a Dražen Matoničkin, periodiku je najviše čitao Ivan Lukan, a Vito Turk i Lina Ilić sa svojim obiteljima primili su nagradu u kategoriji djece do tri godine.

čitam...