Naknada za razvoj 30-ak kuna po priključku

12:06h
0
Novi zakon udar je na siromašnije građane // foto: Ivan Brkić

O naknadi za razvoj koju od 1. siječnja uvode u Koprivnici za izgradnju komunalne vodoopskrbne infrastrukture, raspravljao je gradski Savjet za zaštitu potrošača javnih usluga.

– Do sad je bilo tako da ste u cijeni vode i odvodnje to mogli ukalkulirati pa onda tko je više potrošio – više je platio, tko je manje potrošio – manje je platio. I to je bilo realno, a sad, na žalost, to je fiksna naknada i oni koji, recimo, imaju priključak, a ne troše vodu, moraju platiti fiksnu cijenu. Ta fiksna naknada iznosi negdje 27, 28 kuna i naplaćivat će se po priključku – izvjestio je predsjednik Savjeta Andrija Šangarelo.

Kako je riječ o novoj zakonskoj obvezi, rasprava pa tako i pozitivna odluka Savjeta potrošača bila je samo formalne naravi.

– Ja sam kao predsjednik rekao da se ne slažem da je to fiksna naknada, znači ne može se ukalkulirati u cijenu jer to najviše pogađa onda one građane koji jako malo troše, otprilike 5 do 10 kubika i oni će najviše osjetiti uvođenje te naknade, ocijenio je predsjednik Šangarelo.

Naplatu će od 1. siječnja uz račune za vodu i odvodnju provoditi Komunalac, a u planu je da godišnje prikupi 7 milijuna kuna.

 

čitam...