Suđenje za pokušaj ubojstva

Nastavljeno suđenje Nikoli Todoroviću koji je pucao žrtvi u glavu, svjedoci opisali detalje krvave svađe

Dok sam ga vozio na traktoru, cijelo vrijeme sam se ogledavao prema njemu jer me je bio strah da zbog slabosti ne padne s blatobrana, kazao je Imbriovčan.

10:15h
0
Ilustracija // Foto: Arhiva
Ilustracija // Foto: Arhiva

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Nikoli Todoroviću koji je 18. svibnja 2015. godine kod Gabajeve Grede pokušao ubiti Mladena Vargu hicem iz pištolja u glavu.

Podsjetimo, 65-godišnji Todorović pokušao je ispaliti hitac iz pištolja u 51-godišnjeg Vargu koji je vozio traktor, no pištolj nije opalio pa je Varga stigao skočiti s traktora i uhvatiti napadača za ruku. Potom je napadač ispalio hitac koji je promašio žrtvu, no s drugim ga je pogodio u glavu i teško ozlijedio. Ranjeni Varga potom je počeo bježati, a Todorović ga sa sljedeća dva hica nije uspio pogoditi. Varga je naišao na Zorana Imbriovčana, koji ga je okrvavljenog povezao na traktoru, a Mladen Međimorec ga je zatim odveo u koprivničku bolnicu. Do nemilog događaja navodno je došlo nakon što je Varga optužio Todorovića da krade po tuđim njivama te mu je uputio oštre riječi i psovke, a Todorović se kasnije vratio do njega s pištoljem i napao ga.

Na ranijem ročištu svoj je iskaz dao Varga, a na raspravi održanoj 21. ožujka iskaze je dalo nekoliko svjedoka tog događaja.

Jedan od njih bio je Miroslav Šimpović koji je toga dana na svojoj parceli špricao bundeve, a nedaleko od njega radili su njegova sestra Tatjana Sabolić i njen suprug Franjo Sabolić. U popodnevnim satima zajedno su sjeli kod njihove drvene barake, a tada se već dalo naslutiti da Todorović i Varga nisu u dobrim odnosima.

– Kada smo već bili na odlasku, sjećam se da sam ja već sjeo na svoj traktor koji je bio 10-20 metara od sestrinog, vidio sam da se Varga s traktorom približava ovoj strani parcele gdje smo se nalazili mi i glasno je s traktora viknuo, pokazujući prema Nikoli Todoroviću da je to taj koji krade na tuđim njivama. To sam čuo. Okrivljeni je na to rekao da on ne krade i da ima novca da kupi sve naše zemlje. Sjećam se da je šogor došao bliže mom traktoru i da mu je rekao da je imao i provalu u svoju vikendicu svojevremeno, no sjećam se da se okrivljeni čudio govoreći kakvi su to ljudi da ga optužuju da krade. Što se tiče Varge, nakon što je to doviknuo prema okrivljeniku, on se okrenuo traktorom i nastavio špricati u suprotnom smjeru, a ja sam se udaljio sa svojim traktorom, jednako kao i sestra i šogor sa svojim – prisjeća se Šimpović te navodi da nije čuo pucnje, nego je tek kasnije od policije saznao što se dogodilo.

Svjedokinja Tatjana Sabolić potvrdila je da nije bilo nikakve posebne svađe jer je Todorović ostao miran unatoč Varginim optužbama da krade po njivama.

Njen suprug je iznio slično svjedočenje, a napomenuo je i da se Todorović nije uzrujavao ni kada mu je dao do znanja da ga se sumnjiči za provalu u njegovu baraku, a ni kada mu je Varga zaprijetio s traktora.

– Što se tiče okrivljenikove reakcije na ono kad sam mu ja najprije spomenuo provale u baraku i da je bio osumnjičen, kao i reakcije na Vargine optužbe da sa suprugom krade i na Varginu prijetnju da će mu strgati noge ako ga opet zatekne u krađi, mogu reći da je okrivljenik cijelo vrijeme bio miran. On je s nama lijepo i fino razgovarao, rekao je da ima para i čudio se da je njega netko sumnjičio za provalu u našu baraku – rekao je Franjo Sabolić.

Neki svjedoci iznijeli su dojmove o karakteru Mladena Varge pa su ga tako okarakterizirali kao “eksplozivnog i tankog na živcima, kaže svakome ono što misli, prgav je, nabusit i zna burno reagirati”.

Svjedok Stjepan Pongrac prisjetio se zgode kada je s drugim svjedokom Zdravkom Ivančanom pilio drva. Tada je do njih došao Nikola Todorović i preplašio ih motornom pilom.

– Okrivljenik uzeo motornu pilu u jednu svoju ruku i dok je pila bila u pogodnu podigao ju je i iznad glave vrtio njome. Međutim, nije izravno pilom napadao niti na mene niti na Zdravka Ivančana, ali smo ustuknuli, sjećam se da smo napravili korak unatrag – izjavio je Pongrac. Ivančan je u svom iskazu dodao i da mu je kasnije Todorović prijetio da će ubiti njega i njegovu obitelj.

Što se tiče napada Todorovića na Vargu, svjedok Zoran Imbriovčan ispričao je kako je sreo krvavog Vargu neposredno nakon što mu je Todorovićev metak ušao kroz usta i izišao kroz lice.

– Sjećam se da je Mladen Varga okrvavljenu majicu tiskao u predio svoje glave, nešto ispod nosa. Sjeo je na blatobran mog traktora i za vrijeme vožnje je spomenuo da je skočio s traktora kad je vidio pištolj, da je onda okrivljeni pucao, da je on trčao te da je okrivljeni još i za njim pucao. Govorio je o tri pucnja. Što se tiče raspoloženja u kojem se Varga nalazio, mogu reći da je izgledao prestrašeno. Dok sam ga vozio na traktoru, cijelo vrijeme sam se ogledavao prema njemu jer me je bio strah da zbog slabosti ne padne s blatobrana – kazao je Imbriovčan.

Nakon saslušanih svjedoka, iduća rasprava održat će se 27. travnja.

čitam...