11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Oprorba nezadovoljna komunalcem

Nataša Tetec na prozivke HDZ-ovih vijećnika kaže da je prostor Peveca ostvario dobit od milijun i 100 tisuća kuna, a iznajmili su 88 posto
N

Ernest Forjan (HDZ) osvrnuo se na podatak da je Komunalac u 2019. godini ostvario dobit od 304 tisuće kuna, dok su sektori Bazeni Cerine i Dom mladih poslovali s gubitkom, prvi od milijun i 57 tisuća kuna, a drugi 61 tisuću kuna.

Ne propustite

Poslovanje gradskih trgovačkih društava i agencija u prošloj 2019. godini bila je jedna od točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća.

Raspravljalo se o poslovanju Komunalca, Koprivničkih voda, Entera, Kampusa, RK Podravke, Agencije za društveno poticanu stanogradnju i REA-e Sjever.

Gradonačelnik Mišel Jakšić uvodno je pojasnio kako je unatrag nekoliko godina vidljiv trend smanjenja gradskih subvencija tvrtkama u vlasništvu Grada, s nekadašnjih 12 milijuna, iznos je smanjen ispod dva milijuna kuna. Svi spomenuti subjekti, kaže, opravdali su svoje postojanje i doprinose održavanju, ali i podizanju životnog standarda građana Koprivnice, smatra Jakšić.

Poslovanje Komunalca na volej su dočekali vijećnici iz redova oporbe.

Ernest Forjan (HDZ) osvrnuo se na podatak da je Komunalac u 2019. godini ostvario dobit od 304 tisuće kuna, dok su sektori Bazeni Cerine i Dom mladih poslovali s gubitkom, prvi od milijun i 57 tisuća kuna, a drugi 61 tisuću kuna.

Foto: Ivan Balija
Ernest Forjan // Foto: Ivan Balija

– Unatoč prodaji zadnjeg udjela (KC plina op.a.) od 25 posto ostvarena je dobit od tek tristotinjak tisuća kuna. Ne govorim da bi Komunalac trebao biti tvrtka koja na svojim građanima mora ostvariti dobit, ali se postavlja pitanje u kojoj bi situaciji bilo poslovanje da nismo prodali ovaj udio. Određeni segmenti imaju izrazito negativan rezultat samog poslovanja – upozorio je Forjan.

– Glasat ćemo protiv izvješća, ne jer volimo ili ne volimo Upravu nego zbog financijskih rezultata koji su posljedica svega što se događalo posljednjih pet godina – pojasnio je. Forjan se složio da se financijska ulaganja kroz kapitalne potpore i pomoći smanjuju.

– Apeliram na ljude koji vode gradske tvrtke da nađu modele za povećanje dobiti jer će to u budućnosti biti isključivo jedino mjerilo u kojem će se mjeriti kvaliteta života građana Koprivnica – kazao je Forjan.

Mrežin Ivica Suvalj također nije mogao podržati izvješće Komunalca. Kako je rekao, više je puta unatrag nekoliko godina upozoravao i iznosio dokaze o nelogičnostima u poslovanju.

– Mi bi građani trebali vjerovati vama da radite dobro svoj posao, pokazalo se u više navrata da neke stvari koje su nam bile prezentirane, nisu bile točne…duboko sumnjam u istinitost nekih stvari jer su neke izašle slučajno na vidjelo. Ne mogu podržati izvješće, koliko god to htio – poručio je Suvalj.

HDZ-ov vijećnik Mario Vrbanić predložio je Upravi Komunalca da radnu snagu koju privremeno zapošljavaju putem Dekre u budućnosti zapošljavaju sami, a novac koji bi uzela ova posrednička tvrtka preusmjere u radničke plaće. Osvrnuo se i na poslovanje Bazena Cerine koje bi po njegovom bolje poslovale da se na vrijeme razmišljalo o lokaciji objekta.

Predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec pojasnila je kako se u poslovanju Komunalca stalno događaju novi momenti i na neke je stvari nemoguće računati. Ako padne cijena benzina već se na drugoj strani otvori neka nova stavka koju treba pokrpati, a drastično su pali i prihodi od reciklabilnog otpada.

– Sa tri milijuna minusa doći u 300 tisuća kuna plusa, možda vas ne zadovoljava, no ja sam zadovoljna – odgovorila je Tetec. Prema njenim riječima, sve što je ova Uprava Komunalca obećala se i provelo.

Objasnila je i zašto su neki segmenti poslovanja pozitivniji.

Foto: Ivan Balija
Nataša Tetec // Foto: Ivan Balija

– Povećanje prihoda od prodaje devet milijuna nije samo prihod od gospodarenja otpadom. U segmentu marketinga i sportskih objekata prihod je veći za gotovo dva milijuna kuna. Ostali prihodi su bili subvencije kredita koji su otplaćeni, 33 posto je veći u tom djelu – istaknula je te se pohvalila pozitivnim poslovanjem godinama bolne točke, Peveca.

Dobit Peveca u 2019. manja je nego 2018. godini, no kaže kako se u to ušlo svjesno.

– Uložili smo 300 tisuća kuna u vatrodojavu, grijanje, ventilaciju, sanaciju krovišta, da bi mogli ove godine iznajmiti 88 posto prostora. Za osam mjeseci ove godine Pevec je u dobiti milijun i 100 tisuća kuna – naglasila je Tetec te podsjetila je da je popunjenost prostora pri dolasku “nove” Uprave bila 45 posto.

Na savjet vijećnika o zapošljavanju preko Dekre, Tetec je odgovorila kako je većina radnika koja je bila zaposlena preko Dekre, a za kojima je bilo stalne potrebe, u konačnici i zaposlena.

– Lokacija Bazena je gdje je, a zdravstveni dio poboljšali smo zapošljavanje fizioterapeuta, malo smo se popravili i u tom smislu – pohvalila se Tetec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×