22.9 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Natječaj za osnaživanje kapaciteta novo osnovanih zajednica kulturno umjetničkih udruga hrvatskih županija
N

Ne propustite

Pred dvadesetak godina, Hrvatski sabor kulture započeo je s inicijativom u županijama Republike Hrvatske s ciljem osnivanja županijskih zajednica kulturno-umjetničkih udruga kao nevladinih organizacija (u daljnjem tekstu zajednica). Rezultati novoosnovanih zajednica pokazali su razvitak amaterskih kulturnih djelatnosti, porast članstva i kulturno-umjetničkih programa, a i financijsko stanje postalo je bolje, jer su županije izdvajale određena materijalna sredstava za vlastite zajednice.

Aktivnije zajednice, osim organiziranja vlastitih županijskih smotri amaterskog stvaralaštva, bave se i obrazovanjem priređujući seminare i savjetovanja za članove KUD-ova i sekcija svoje županije, ali i suorganizacijom nacionalnih smotri HSK-a. Kako se članovi Skupštine, Upravnog odbora i odbora kolegija Hrvatskog sabora kulture biraju kao predstavnici županijskih zajednica, vidljivo je da su one ne samo ozbiljni partner nego i nužna spona Hrvatskog sabora kulture s rasprostranjenim udrugama u kulturi diljem Hrvatske. Od 21 hrvatske županije u svega 11 županija osnovane su županijske zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga koje aktivno djeluju.

Kako bi potaknuo osnivanje zajednica i izgradnju urušene kulturne mreže amaterskih udruženja u Hrvatskoj (za navedeno ne postoji odgovarajuća zakonska legislativa koju športske zajednice ostvaruju), Hrvatski sabor kulture raspisuje Natječaj za osnaživanje kapaciteta novo osnovanih zajednica kulturno umjetničkih udruga hrvatskih županija. Ukupan natječajni fond iznosi 10.000,00 kn, a natječaj traje do njegovog ukupnog iskorištenja (maksimalno 1 potpora). Novo osnovana zajednica može ostvariti maksimalnih 10.000,00 kn. Da bi ostvarila natječajna sredstva, zajednica mora ispuniti sljedeće kriterije: biti osnovana nakon raspisivanja natječaja HSK-a i to u onim županijama u kojima zajednice nisu osnovane ili su zamrle s radom, ujediniti minimalno 15 udruga i to iz najmanje tri različita amaterska izričaja (npr. puhački orkestri, zborovi, mali vokalni sastavi, tamburaški orkestri, kazališna, folklorna, plesna skupina, likovna sekcija …), priložiti rješenje o osnivanju nadležnog ureda državne uprave i zapisnik s osnivačke skupštine zajednice, postati članicom HSK-a, priložiti kvalitetan i ostvariv program djelovanja i financijski plan, ostvarena sredstava u iznosu od 10.000,00 kn namijeniti obrazovanju voditelja udruga članica i iskoristiti ih za plaćanje autorskih honorara voditelja seminara, a za ostvarivanje sredstava priložiti račun R1 u iznosu od 10.000,00 kn s opisom namjene (za organizaciju seminara). Po realizaciji seminara zajednica treba poslati HSK-u financijsko i programsko izvješće za utrošena sredstva, koje uključuje pregled troškova seminara, preslike računa i izvode poslovne banke o utrošenim sredstvima.

Potrebne dokumente za osnivanje zajednice (poziv za osnivačku sjednicu skupštine, prijedlog statuta i poslovnik o radu skupštine) zainteresirane udruge mogu dobiti od Hrvatskog sabora kulture. Za sva dodatna pitanja javite se mailom tajnik@hrsk.hr ili na 01/4556-885 (Dražen Jelavić, prof.).

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tenor Trouble Quinteta

Jazz klub Koprivnica nastupom odličnog kvinteta obilježava Svjetski dan glazbe, evo detalja

Koncert Tenor Trouble Quinteta u sklopu 27. glazbenog ciklusa Jazz From the Woods na rasporedu je u petak 21....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×