OPASNO

Ne perete novu odjeću prije nošenja? Predomislit ćete se nakon što ovo pročitate

Znojenje i trenje mogu izvući boju iz odjeće i prenijeti na kožu. Sintetička oprema za vježbanje - sjajni, rastezljivi, vodootporni materijali koji su danas toliko popularni često su krivci za kontaktni dermatitis.

15:37h
0
Foto: Ilustracija

Ako nemate običaj prati odjeću nakon što ju donesete iz trgovine, već je tako neopranu odmah odjenete, za nekoliko dana na koži bi se moglo pojaviti crvenilo, osip i svrab, piše rtl.hr.

Alergijski kontaktni dermatitis je reakcija imunološkog sustava na alergen iz odjeće koji je došao u kontakt s vašom kožom. To uzrokuje odgođenu reakciju: osip koji se pojavljuje nekoliko dana nakon izlaganja, a može trajati tjednima.

Kada se treba početi brinuti oko svrbeža i otići liječniku?

– Kada vidimo alergijski kontaktni dermatitis, to je obično zbog boja u odjevnim predmetima – kaže dr. Susan Nedorost, profesorica dermatologije na Sveučilištu Case Western Reserve i direktorica programa liječenja dermatitisa na sveučilišnoj bolnici u Clevelandu za Time. Specijalne boje se primarno koriste u sintetičkim materijalima za odjeću od poliestera i najlona.

Znojenje i trenje mogu izvući boju iz odjeće i prenijeti na kožu. Sintetička oprema za vježbanje – sjajni, rastezljivi, vodootporni materijali koji su danas toliko popularni često su krivci za kontaktni dermatitis.

– Ako pacijent dođe i ima osip oko stražnjeg dijela vrata i oko pazuha, prvo pitanje koje postavljam je što nose kada treniraju – objašnjava dermatologinja za spomenuti portal.  — Pranjem nove odjeće, možete ukloniti malo više boje i biti manje izloženi kemikalijama – dodaje.

Osipi nisu jedini zdravstveni problem koji se dovodi u vezu s kemikalijama iz odjeće.

U studiji provedenoj 2014. godine na Sveučilištu u Stockholmu znanstvenici su testirali 31 uzorak odjeće kupljen u maloprodaji, različit po boji, materijalu, marki, zemlji proizvodnje i cijeni. U 29 uzoraka pronađena je kemikalija kinolin, a najviša koncentracija nađena je u odjevnim predmetima od poliestera.

Kinolin se koristi u porizvodnji boje, a Američka agencija za zaštitu okoliša klasificirala ga je kao potencijalno kancerogenog za ljude, na temelju istraživanja provedenih na miševima.

Stoga, idući put kada kupite neki odjevni predmet nemojte biti nestrpljivi i odmah ga odjenuti. Neka ga prvo ‘isproba’ vaša perilica za rublje.

 

Loading...