11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tehno Geek

Nećete vjerovati koje sve podatke šaljete Googleu, naučite kako ih kontrolirati
N

Svi vi koji imate otvoren Google račun i koristite neku od njihovih usluga dozvolili ste velikom bratu, u ovom slučaju američkoj multinacionalnoj korporaciji, da trajno sprema vaše podatke.

Ne propustite

Veliki brat vas gleda. Fraza je to koju je George Orwell skovao u romanu naziva 1984., a odnosi se na nadmoć diktatorske vlade koja kontrolira svaki naš korak.

Vjerovali ili ne, vaše aktivnosti na internetu, pa čak i neke od onih koje nisu mrežne, vrlo su vjerojatno trajno zabilježene na serverima negdje u “oblaku”. Svi vi koji imate otvoren Google račun i koristite neku od njihovih usluga, primjerice Mail ili Youtube, u uvjetima korištenja dozvolili ste velikom bratu, u ovom slučaju američkoj multinacionalnoj korporaciji Google, da trajno sprema vaše podatke.

Vjerojatno se pitate o kojim točno podacima je riječ. Količina podataka koje Google prikuplja kada ste prijavljeni na njihove račune zapanjujuća je. Svaki vaš upit, bilo tekstualni preko tražilice ili čak glasovni, svaka pretraga na popularnom Youtubeu ili lokacije koje ste posjetili koristeći Mape, trajno su spremljene.

Što Google radi s ovim podacima? Poboljšava vaše korisničko iskustvo, odnosno olakšava vam život.

Uzmimo za primjer upit vezan uz auto dijelove poslan preko Google tražilice uz korištene ključne riječi “automobil Yugo filtar za ulje”. Pronašli ste web stranicu trgovine koja prodaje traženi dio za automobil, sretni ste jer ste ga kupili za 20% jeftiniju cijenu od one koju vam je ponudio lokalni automehaničar. Ovaj upit označen je kao vaš interes i prema ključnim riječima koje ste koristili kod pretrage Google će vam servirati reklame. Par sati nakon toga kad ste posjetili portal ePodravina u nekom od reklamnih polja prikazuju se ponude web trgovine koja prodaje auto dijelove. Vaša sreća još je veća jer sada možete iz udobnosti svog doma istražiti tržište auto dijelova i pronaći najjeftiniju ponudu.

Ovo je jedan od najefektivnijih načina povezivanja oglašivača koji koriste Google AdWords sustav za pristup potencijalnim kupcima preko AdSense sustava.

Paničari među vama zasigurno već traže načine kako obrisati tragove koje su ostavili korištenjem ovih usluga.

Ukratko ću vam objasniti kako da obrišete svaki trag iz vaše internetske prošlosti vezane uz Google račun. Posjetite adresu myaccount.google.com i odaberite karticu Osobni podaci i privatnost. Ovdje su spremljeni vaši osobni podaci koji su dostupni svima.

Izgled prozora Moj račun

Posjetite ovaj link kako bi promijenili vaše podatke. U kartici 3. Prilagodite svoj doživljaj na Googleu možete pauzirati spremanje povijesti pretraživanja, glasovne aktivnosti i lokacija. Vašu trenutnu povijest pretraživanja ovom popularnom video servisu pogledajte odabirom stavke ‘Upravljajte svojim aktivnostima na Googleu’ iz izbornika na lijevoj strani. Klikom na ‘Moja aktivnost’ pregledajte povijest pretraga i obrišite neželjene stavke.

Jednostavno sučelje korisničkih stranica

Stranice za upravljanje računom intuitivne su i lake za korištenje, provjerite sami koliki stupanj kontrole vam se nudi, možete prilagoditi gotovo sve, a prije spomenute reklame i takozvano ‘snifanje’ sadržaja koji pretražujete možete lako pauzirati.

Za kraj jedna anegdota iz stvarnog života. Studenti su za potrebe kolegija kreirali zajednički mail račun na Googleovom servisu. Nakon što su obavili posao koji su trebali zaboravili su se odjaviti i sve njihove pretrage spremale su se u povijest zajedničkog računa. Možete zamisliti kakvih je sve pretraga bilo nakon što je taj isti mail račun koristilo nekoliko desetaka djevojaka i mladića koji su tek kročili u svijet odraslih.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×