matematičar i analitičar

Nenad Bakić objavio radnu tezu kako ni jedan lockdown u Europi i šire nije doveo do pada slučajeva

Kako neki ljubitelji LD kažu da im je R prekomplicaran, ponekad ćemo ipak i u revijalnom stilu: slučajevi, usporedbe s drugim zemljama i tako dalje, kazuje Bakić.

14:50h
0
Screenshot
Nenad Bakić // RTL Screenshot

Matematičar i analitičar Nenad Bakić na svom je Facebook profilu koji svaki dan skuplja sve više pratitelja, napravio izračun neefikasnosti Lockdowna u zemljama koje ga provode, počevši s Francuskom i Australijom:

“Besmisleni i štetni lockdowni (1): Francuska

Imam radnu tezu da ni jedan LD u EU (a i šire) nije doveo do pada slučajeva. Istraživat ću tu tezu, zemlja po zemlja, svi koji misle suprotno su jako dobrodošli argumentirati. Ovo su neka od pravila:

1. Lockdown je onda kad država ili svjetski mediji (unisono) kažu da je, a ne kad neki ljubitelj LD kaže da je (obično kažu ako ne radi da nije tada bio)

2. Naravno, stručno i pošteno gledamo promjenu reprodukcijskog faktora R, a ne slučajeve, to je kao kad za snagu motora gledate baš na motoru, a ne na kotačima. Kako neki ljubitelji LD kažu da im je R prekomplicaran, ponekad ćemo ipak i u revijalnom stilu: slučajevi, usporedbe s drugim zemljama i tako dalje.

3. Komentari koji se svode na ‘nije fer koristiti matematiku kad ju ja ne razumijem’ ili ‘matematika, R i epidemiologija su štetne, bitno je samo da vjerujemo u LD’, ‘što će nam analize kad vjerujemo u magiju LD’ nisu dobrodošli (u načelu bi bili, ali nemam vremena se baviti svakom glupošću).

4. Mjere, pa ni LD, ne mogu imali značajnije djelovati prije 7-8 dana, s pravom snagom nakon 12-14, pogotovo nije moguće da se neka mjera uvede i nakon 5-6 dana potpuno preokrene situaciju, slučajevi počnu padati – prvo moraju usporavati rast i tako dalje. To je kao da gubite 1:6 i za vas uđe Modrić. Možda u samo 5 minuta možete smanjiti na 3:6 ali ne i povesti 10:6.

Dakle, Francuska je uvela LD 30.10., ali nakon 5 dana je već R sam od sebe pao ispod 1. Potpuno besmisleno.

Slijede Češka, Belgija, Italija, UK, Irska, Australija, Slovenija … stay tuned,” napisao je na Facebooku te dodao izračun u grafovima.

Besmisleni i štetni lockdowni (1): Francuska

+ + +

Imam radnu tezu da ni jedan LD u EU (a i šire) nije doveo do pada…

Objavljuje Nenad BakicPonedjeljak, 14. prosinca 2020.

Besmisleni i štetni lockdowni (2): Australija

+ + +

Lockdown entuzijasti su ipak odbacili izolirani Novi Zelend kao…

Objavljuje Nenad BakicPonedjeljak, 14. prosinca 2020.