nevjerojatan podvig

Neven Radotović je Ironman! Završio je jednu od najtežih utrka na svijetu i otkrio kakav je osjećaj proći ciljem nakon 10 sati

Radotović se nakon prošlogodišnjeg svladavanja svojeg prvog “half Ironmana” u Poreču, te ovogodišnjeg odličnog rezultata od 4 sati i 38 minuta na crnogorskom triatlonu Ocean Lava Montenegro u Kotoru, odlučio da je došla na red i njegova prva puna Ironman triatlon distanca.

17:00h
0
Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović

Koprivničanac Neven Radotović član je zagrebačkog Triatlonskog kluba Swibir. Ono što je Nevena u posljednje vrijeme stavilo pod svjetla reflektora jest jedno zadivljujuće postignuće. Neven je završio utrku IRONMAN Italy Emilia-Romagna. O čemu se tu radi?

IRONMAN utrka održavala se u Italiji u gradiću Cervia, a sastoji se od 3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje bicikla i 42,2 kilometra trčanja. Zvuči naporno? Zato što jest. Kao jedan od 2800 natjecatelja Neven je utrku završio u vremenu od 10 sati i 45 minuta.

– Sama utrka je prošla bolje od očekivanog, vrlo bitno je tijekom cijele utrke uzimati dovoljno hrane i tekućine. Tijekom cijele utrke sam se osjećao vrlo dobro, izuzev zadnjih nekoliko kilometara trčanja gdje sam počeo osjećati umor, noge su postale teške, te mi je to bio i najteži dio dana, ali ni u jednom trenutku nije bilo pomisli o odustajanju. Kada te u cilju dočeka obitelj i riječi “Neven you are an Ironman” vrlo brzo se zaboravi svaki teški trenutak trke i priprema. Uz moju obitelj koja me je bodrila tijekom utrke imao sam i podršku prijatelja, kumova, rodbine koja je pratila utrku online te me na kraju iznenadila dočekom. Ovim putem im se svima još jednom zahvaljujem – poručio je.

Pošto je utrka trajala više od deset sati, bilo je jako bitno ostati u naponu snage. Isto tako, zanimalo nas je prođe li Nevenu ikada kroz glavu da odustane.

Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović

– Tijekom same utrke trudite se završiti svaku disciplinu što prije, ali i paziti da ostane dovoljno snage za slijedeću. Ni u jednom trenutku nisam razmišljao o odustajanju, jer znam koliko je vremena i truda uloženo, a i sam prolazak kroz cilj je neopisiv osjećaj. Na trčanju dok je bilo najteže bodrili su me moja obitelj i kolege iz kluba, pa se sve lakše izgura. Na ovako dugim i zahtjevnim utrkama potrebno je konstantno uzimati hranu i tekućinu, na bicikliranju su to gelovi, energetske pločice i u mojem slučaju i dva sendviča. Na trčanju je bilo dosta okrijepnih stanica kojima je bilo energetskih napitaka, limuna, banana, leda…  Sve se uzima bez stajanja, u toku vožnje ili trčanja – otkrio je Neven.

Kao pripremu za ovu veliku utrku Neven je prošle godine savladao ‘half Ironmana’, utrku napola kraću koja se trčala u Poreču. Dakle, 21 kilometar trčanja, 90 kilometara bicikliranja i 1,9 kilometara plivanja. U pogledu ove godine, Radotović je odradio jedan težak triatlon u Crnoj Gori zvan Ocean Lava Montenego koji se sastoji od 1100 metara plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometar trčanja.

– Nakon odrađene dvije utrke u Half Ironman distanci (1.9-90-21) odlučio sam se za punu Ironman distancu. Kompletne pripreme sam obavio pod vodstvom profesora kineziologije Vladimira Žica. S pripremama sam započeo prošlu jesen, te sam trenirao svaki dan, ponekada i dva ili tri puta dnevno. Tu je jako bitna podrška obitelji, koju sam ja imao, jer su se u potpunosti prilagodili mojem rasporedu, čekali me da se vratim sa treninga ali i trčali i plivali sa mnom. Kako se je trka bližila, tako su i treninzi postajali sve dulji pa bi trening znao trajati i 6-7 sati – otkrio nam je Neven.

Svoju Ironman utrku završio je za 10 sati 45 minuta, a otkriva nam da profesionalci, koji se bave isključivi triatlonom, ovakve utrke završavaju za oko 8 sati, dok rekreativci obično prođu ciljem za 10 do 16 sati.

Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović

Najdraža disciplina? 

– Plivanje je disciplina u kojoj ne mogu previše ni dobiti niti izgubiti, najbolje se osjećam na biciklu i to mi je najdraža disciplina. Trčanje dolazi na kraju i to je uvijek najteže, ali uz dobre treninge ni to nije problem. Što se tiče treninga, tjedan izgleda otprilike ovako, obično 4 puta plivanje, 3-4 puta bicikl i 3-4 puta trčanje, ali kako se je bližila trka broj treninga je znao biti i veći, a treninzi su postajali sve duži. S obzirom na manjak slobodnog vremena bilo je puno buđenja u 5 sati ujutro i odrađivanja jednog treninga prije posla pa onda još jedan popodne. Treninzi se po disciplinama obično odrađuju odvojeno, ali vikendima nakon biciklizma je obično slijedilo i trčanje.

Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović
Foto: Ustupio Neven Radotović

čitam...