odbijeni im svi prijedlozi i amandmani

Nezavisni Maričić i Šiško nezadovoljni izglasanim proračunom, dali dvije nove ideje rješenja problema zgrade Pevca

Govori kako je na nedavnom Gradskom vijeću pitao gradonačelnika kada će raspisati natječaj za prodaju zgrade Pevca, na što je ovaj odgovorio da je natječaj već u tijeku i da su pregovori s potencijalnim kupcima u odmakloj fazi. Šiško je poslao i službeni upit na adresu Komunalca kako bi saznao gdje je taj natječaj objavljen, ali odgovor do danas nije dobio.

15:00h
0
Miodrag Maričić // Foto: Jurica Karan

Nezavisni vijećnici Grada Koprivnice Miodrag Maričić i Marijan Šiško danas su sazvali konferenciju za medije koju su iskoristili kao osvrt na sjednicu koprivničkog Gradskog vijeća, odbijene amandmane, izglasan proračun i naknade. Prvenstveno su iznijeli svoje primjedbe, no pala je i jedna čestitka.

Svi amandmani i prijedlozi nezavisnog dvojca odbijeni su na sjednici Gradskog vijeća.

– Sam proračun za 2019. godinu je nešto manji nego ove godine. Prva primjedba odnosi se na EU financiranje (53 milijuna) koje je u najmanju ruku problematično, a sam pročelnik za financije Punčikar, u obraćanju vijećnicima sam je priznao kako nema nekih velikih mogućnosti za odvajanje više sredstava za sufinanciranje odnosno predfinanciranje EU projekata. Također, sredstva za javne potrebe u turizmu su nesrazmjerno podijeljena s obzirom da neke priredbe dovlače jako puno gostiju, dok priredbe koje Grad uređuje dobivaju 100 posto više u odnosu na prvonavedene priredbe – počeo je obraćanje medijima Miodrag Maričić.

Jako ga smeta izostavljanje sortirnice iz proračuna, a kao prosvjetnog djelatnika najviše ga smeta što uopće nije spomenuta izrada idejne ili projektne dokumentacije nove gradske knjižnice, niti knjižnice uopće ima u proračunu. Neshvatljivo mu je da se izostavilo važno kulturno središte grada, stoga je predložio da se Gradska uprava preseli na novu lokaciju. U pitanju je nezaobilazna zgrada Pevca.

– Predajemo nova dva prijedloga za prenamjenu zgrade Pevca. Prva je da se Komunalac, budući da je to njegova zgrada, kompletno preseli onamo, a da svoje sjedište iznajmi Gradskoj upravi po 3 milijuna kuna godišnje kako bi otplatio kredit i da ovaj prostor Gradske uprave, koji je više nego duplo veći od sadašnje knjižnice, postane prostor (nove) gradske knjižnice. Knjižnica bi tako mogla prihoditi novac za samoodržavanje kroz iznajmljivane prostora za kulturne sadržaje – komentirao je Maričić kazavši kako bi rado svoje učenike odveo na mjesto gdje bi više učili o kulturi.

Kao drugi prijedlog, svjesni da je pun nedostataka, predložili su da se sadašnja zgrada Pevca pretvori u sortirnicu koja bi se eto nalazila na vanjskom dijelu grada pa kamioni ne bi kod odvoza i dovoza gušili gradski promet. Zgrada bi se namjestila, uprava i radnici bili bi pod krovom, a dio otpada mogao bi se skladištiti pod krovom (papir).

– Stavka za muzejski trg je sramotno mala, niti će se realizirati trg niti će se kuća braće Malančec privesti nekakvoj svrsi. Također, Srednja škola puca po šavovima jer nema prostora za sve učenike – govori Maričić.

Riječ je preuzeo Maričićev nezavisni kolega Marijan Šiško osvrnuvši se na zgradu Pevca. Govori kako je na nedavnom Gradskom vijeću pitao gradonačelnika kada će raspisati natječaj za prodaju zgrade Pevca, na što je ovaj odgovorio da je natječaj već u tijeku i da su pregovori s potencijalnim kupcima u odmakloj fazi. Šiško je poslao i službeni upit na adresu Komunalca kako bi saznao gdje je taj natječaj objavljen, ali odgovor do danas nije dobio.

Marijan Šiško // Foto: Jurica Karan

– Gledam na ovaj proračun kao privrednik i da je taj grad moje poduzeće onda bi taj proračun dijametralno suprotno izgledao nego ovaj predloženi. Za razliku od nas, svi ostali gradovi manje-više imaju veće projekcije proračuna za iduću godinu zbog toga što su aplicirali i računaju na puno povlačenje sredstava iz EU fondova. Očito odjel u Gradu zadužen za to nije dovoljno agilan i dobro opremljen, sredstva nisu dostatna, drugi su bolji od nas u tome – kazao je Šiško u svojim uvodnim riječima.

Navodi kako građani Koprivnice u velikoj mjeri žive loše jer cijene rastu za razliku od njihovih primanja. Istovremeno, Gradska uprava povećava broj svojih djelatnika, sve je veći broj savjetnika i pročelnika. Grad se bavi potpuno neprimjerenim djelatnostima, kaže Šiško, poput gradnje stanova.

– Najviše me smetaju subvencije. Predviđeno je 4,7 milijuna kuna, a od toga je 3,2 milijuna predviđeno za gradske tvrtke. Tu se opet pojavljuje Komunalac sa subvencijom od milijun kuna. Taj Komunalac je jama bez dna, prodali su KC plin za 52 milijuna kuna, odatle su sa 17 milijuna kuna pokrivali svoje dubioze da bi došli u neko financijski pozitivno stanje i još su nedavno digli cijene svojih usluga. Stvarno je nedopustivo da Komunalcu ide milijun kuna, Komunalcu koji ima monopol na tržištu – rekao je nezavisni vijećnik Šiško.

Posljednje trenutke obraćanja javnosti Maričić je iskoristio kako bi ‘pohvalio’ Gradsku upravu što je Koprivnica u Top 5 gradova u kojima je poskupjela komunalna naknada.

– Dragi sugrađani, čestitamo Vam 25 posto višu komunalnu naknadu od konca veljače ili početkom ožujka 2019. godine – poručio je Maričić.

Pevec u Koprivnici // Foto: Arhiva
Loading...