Inicijativa jača

Nezavisni žele referendume o Piškornici i hidroelektranama Molve, fali im još jedan potpis. Građani će odlučiti žele li da se Piškornica briše iz prostornog plana

Dva referendumska pitanja već su spremna, rekao je Lacković.

18:30h
0
Željko Lacković
Foto: Ivan Brkić

Piškornica i dvije hidroelektrane na Dravi bile su jedne od tema na konferenciji za medije nezavisnih lokalnih političara.

Željko Lacković, Danijela Glavosek Kovačić, Marijan Šiško, Jadranka Lakuš i dr. Mijo Bardek slažu se u tome da su oba projekta iznimno važna za Podravinu i da bi samim time o njima trebali odlučivati oni na čije će živote utjecati – građani.

– Trenutno se događa nešto čega nismo ni svjesni, ekocid koji moramo spriječiti. Dogodila bi se velika šteta za Dravu, za naš kraj, za šume, šteta je daleko veća nego korist. Treba spriječiti da se hidrocentrale uvedu u prostorni plan. Sasjeklo bi se 1000 hektara šuma, više od 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, da ne govorimo o toku Drave, životinjama… Argumenti koji govore da će se otvoriti nova radna mjesta su minimalni, a šteta je ogromna. Primjerice, Bjelovar gradi geotermalnu elektranu, bolje da se i mi okrenemo tome što imamo, a ne da uništavamo biser Drave, našu europsku Amazonu. Građani na to mogu utjecati i zato predlažem referendum – rekla je Danijela Glavosek Kovačić.

Željko Lacković
Danijela Glavosek Kovačić / Foto: Ivan Brkić

Jadranka Lakuš istaknula je da je isti slučaj i s Piškornicom te da se radi o tome da bi građani trebali odlučiti žele li imati odlagalište smeća na ovom prostoru i ostaviti to djeci ili ne.

Dva referendumska pitanja već su spremna, rekao je Lacković. Jedno glasi žele li da građani da se iz prostornog plana briše Piškornica, a drugo žele li da se u prostorni plan uvrste hidroelektrane Molve 1 i Molve 2.

Da bi se zakotrljala priča o referendumu o Piškornici, nezavisnima nedostaje još jedan potpis. Naime, potrebni su potpisi trećine članova Županijske skupštine, njih 14, a tada bi se sazvala tematska sjednica na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju.

–  Imamo 13 potpisa, treba nam još jedan. Svi članovi iz HSS-a, Laburista i nezavisni su dali potpis, sada još čekamo odluku SDP-a – rekao je Lacković.

čitam...