Nikolina Lončar: Velika je čast biti najbolja hrvatska profesionalna kuharica

16:14h
0
Nikolina Lončar iz Koprivničkog Ivanca je najbolja hrvatska profesionalna kuharica. Snimio: Marijan Sušenj

Nikolina Lončar (28) iz Koprivničkog Ivanca je najbolja profesionalna kuharica u Hrvatskoj.

To prestižno priznanje je osvojila prije desetak dana na Državnom prvenstvu kuhara u Opatiji, gdje se natjecala protiv 50-ak kuhara u tri obavezne kategorije – hladno i toplo jelo te meni od zadanih namirnica i uvjerljivo odnijela zlato. Nikolina je član Hrvatske reprezentacije kuhara, na najznačajnijim natjecanjima u Hrvatskoj je osvojila 30-ak naslova najboljeg kuhara. Zaposlena je u restoranu Zlatan u Koprivnici, a na natjecanja godišnje potroši dva mjeseca:

– Ova je pobjeda rezultat pet godina usavršavanja, odricanja te iskustva prikupljenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Pripremala sam se tri i pol mjeseca i potrošila oko šest tisuća kuna, no cilj je ostvaren i sretna sam, jer je kuhanje za mene način izražavanja, ispoljavanje kreativnosti, opušta me i usrećuje. Beskrajno sam zahvalna obitelji, poslodavcu i kolegama na poslu zbog podrške koju mi daju i strpljenja koje imaju za to što radim.Nikolina će iduće godine predstavljati Hrvatsku na kvalifikacijama za svjetsko kuharsko prvenstvo. Snimio: Marijan Sušenj

Za natjecanje u Opatiji je kazala da je bilo vrlo zahtjevno, jer je sama osmišljavala recepte za hranu koju će pripremati, crtala hranu i kuhala ju, osmišljavala je kalupe za jela i drugu opremu te ju dala izraditi po narudžbi. Za nekoliko mjeseci Nikolina odlazi u Ženevu na kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u kuhanju, koje će se održati u Lyonu.

– Restoran Zlatan postaje hotel i zato ću do Ženeve s vlasnicima raditi na uhodavanju novog poslovanja te se pripremati za kvalifikacije. Bit će jako teško izboriti se za put u Lyon, jer su europski kuhari puno opremljeniji od hrvatskih, no mi zato radimo s hranom koja ima boju i okus i imamo izvrsnu tradiciju kuhanja, pa vjerujem da ću ipak uspijeti – optimistično je najavila Nikolina i priznala da zbog zauzetosti kod kuće više vremena provodi uz djecu nego u kuhinji.

Tajnik koprivničke Obrtničke komore Božo Barač uručio je Nikolini novčanu nagradu. Snimio: Marijan SušenjTajnik koprivničke Obrtničke komore Božo Barač uručio je Nikolini Lončar novčanu nagradu za uspjeh postignut u Opatiji, a gradonačelnik Zvonimir Mršić je najavio da će gradska uprava financirati njezino studijsko putovanje na usavršavanje u inozemstvo i osigurati stipendije za školovanje kuhara. Dožupan Ivan Pal ju je, pak, pozvao da postane vanjski suradnik Obrtničke škole pri školovanju kuhara te najavio da će joj Županija u buduće plaćati dio troškova natjecanja.