sastanak

Ništa od dogovora, liječnici i sestre kreću sa štrajkom, liste čekanja bit će još duže

Početak štrajka neće biti prije 15. rujna, o točnom datumu odlučit će sindikalna tijela. Medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima u zdravstvu u prosvjednim aktivnostima pridružit će se i Hrvatski liječnički sindikat,

12:49h
0
Liječnici u štrajku obavljat će samo hitne zahvate
Nedostatak liječnika više i nije novost // Foto: Matija Gudlin

Sastanak zdravstenih djelatnika s Marićem, Kujundžićem i Aladrovićem nije bio uspješan te djelatnici poručuju da idu u štrajk, čime će liste čekanja biti još veće, piše Index.

– Odgađanje ne vodi nikamo, ljudi nemaju nadu i mi se moramo organizirati. Planiramo štrajk, prosvjedne akcije i jednu nezgodnu situaciju! Poručujem građanima da očekuju još veće liste čekanja ako nas se ne podrži, ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih i najzapostavljenijih.. Do petka ćemo znati kojom snagom i kojim načinom ćemo štrajkati – poručila je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog samostalnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Početak štrajka neće biti prije 15. rujna, o točnom datumu odlučit će sindikalna tijela. Medicinskim sestrama i drugim zaposlenicima u zdravstvu u prosvjednim aktivnostima pridružit će se i Hrvatski liječnički sindikat,

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi ponovili su kako ne odustaju od svojih zahtjeva koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnim ugovoru. Žele povećanje plaća od tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za sve zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da su pregovori formalno vraćeni na početak, ali očekuje da će zdravstveni djelatnici u konačnici dobili veće plaće. Kazao je kako će danas vladi biti predloženo imenovanje pregovaračkog odbora kako bi pregovori bili nastavljeni u petak u 9 sati, a sve riješeno, vjeruje, do 31. listopada.

– Mislim da u konačnici hrvatski liječnici, sestre i svi djelatnici trebaju dobiti veću plaću ako ih želimo zadržati u Hrvatskoj. Svojim radom i kvalitetom pokazali su i sada na slučaju otrovane djece u Splitu koja je razina hrvatske medicine i da se može nositi s najboljima u svijetu – izjavio je Kujundžić.

Ministar je zahvalio sindikatima na razumijevanju, skromnosti i korektnosti.

čitam...