Mobile World Congress

Noa će se predstaviti na najvećem svjetskom sajmu mobilne industrije

Koprivnička tvrtka Hangar 18 predstaviti će svoje Noa pametne telefone krajem ovog mjeseca na sajmu Mobile World Congress u Barceloni. Sajam će iskoristiti za predstavljanje novog top modela pametnog telefona Noa H10, ali će najaviti i nove modele.

08:45h
0
Mobile World Congress Barcelona

Mobile World Congress, kojeg organizira GSMA – globalna asocijacija svih telekomunikacijskih kompanija, održat će se ove godine od 27. veljače do 2. ožujka u Barceloni. Hangar 18 bit će prva hrvatska tvrtka koja će se predstaviti na tom najvećem svjetskom kongresu proizvođača pametnih telefona i mobilne tehnologije u Barceloni.

Tek nešto više od tri godine na tržištu pametnih mobitela bilo je dovoljno hrvatskoj tvrtki Hangar 18 da zahvaljujući svojim modelima mobilnih telefona Noa lani uđe u Deloitteov Top 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Europi (rast prihoda od 527 posto).

Otvaranjem predstavništva izdvojene kompanije Noa Group u susjednoj BiH, koja će biti zadužena ta istočna tržišta izvan Europske unije, učinjen je još jedan korak u velikom investicijskom ciklusu ove tvrtke sa sjedištem u Koprivnici.

U sljedećem razdoblju Hangar 18 planira uložiti oko 100 milijuna kuna u razvoj proizvoda i širenje tržišta. Samo u BiH, u razvojni i distributivni centar za tržišta balkanske regije, Turske i Bliskog istoka uložit će više od 15 milijuna kuna.

Mario Kralj, vlasnik i direktor Hangara 18, ističe da sve što rade rade zahvaljujući vlastitom know-howu, dakako, uz partnerstvo s kineskim Shenzhen Sumvierom koji im radi nabavu i logistiku i s kojim su se i službeno spojili 2015. godine te tako postali prvi hrvatski proizvođač pametnih telefona. Investitori, domaći i strani, doslovno stoje u redu kako bi poduprli hrvatsku tehnološku priču oko njihova brenda Noa.

– Dobili smo čast predstaviti se u šestom paviljonu od njih devet. Ako imate sreće i proizvod da vas pozovu, možete očekivati osmi, deveti. U tom smo paviljonu samo mi i francuski Wiko od Europljana. U Barceloni ćemo predstaviti našu novu seriju Noa element od sedam modela – ističe Mario Kralj i dodaje da su i organizatori prepoznali tržišni potencijal Noa serije.

Uspjeh na domaćem tržištu mobitela još je veći uzme li se u obzir da njihovi proizvodi nisu dostupni ugovorno kod dva najveća teleoperatera. Noa je, međutim, prvi regionalni brend mobitela koji surađuje s Tele2, od 2014. godine.

– I to će se promijeniti. Upravo pregovaramo s T-mobileom o tome da u Hrvatskoj, a i šire, u ponudi budu i naši mobiteli. Kako otvaramo nova tržišta tako dogovaramo i buduću suradnju s tamošnjim operaterima – otkriva Mario Kralj uz podatak da su lani na tržištima Hrvatske i Crne Gore prodali oko 180.000 mobitela.

Kako tvrtka širi tržišta, tako rastu i planovi, pa ove godine očekuju prodaju oko 500.000, a već iduće godine milijun pametnih mobitela i to na tržištima u desetak zemalja, na kojima se godišnje proda oko 10 milijuna mobitela.

S crnogorskim operaterom Telenorom prodaja je u nekoliko zemalja počela za Božić, a u Češkoj i Slovačkoj počet će na proljeće. Uz istočna tržišta, u planu je i širenje na zapad, a radi se i na širenju predstavništva u Kini. Gostovanje na sajmu u Barceloni trebalo bi im pomoći da se probiju i na Pirenejski poluotok.

Tvrtka partner Sumvier sada radi ekskluzivno samo za Nou, a sve što je plod ideje zaposlenih u koprivničkoj tvrtki i što se može outsourcati, navodi Kralj, prodaju drugima kako bi pokrili dio troškova. Stoga mnogi pametni telefoni srednjeg i nižeg segmenta koriste upravo njihov dizajn.

– Mogu se čuti kritike da naš proizvod nema veze s Hrvatskom, da je sve to Kina. Baš suprotno, ideja i razvoj koncepta apsolutno su naši, a što se tiče proizvodnje, naravno da se štanca u Kini, kao, uostalom, 98 posto svih mobitela danas – napominje Kralj te opovrgava bilo kakve tvrdnje da se radi o generičkom dizajnu. Noina najnovija Element serija sa sedam modela i flagship mobitelom H10 nema baš ništa generičko.

Tržište generika, to jest C brendova, polako nestaje te se danas bez vlastitog razvoja i podrške više ne može opstati. Upravo je to cilj Hangara 18 i Noe – ne nadmetati se s A brendovima poput Applea, Samsunga ili Sonyja, nego imati prepoznatljiv brend srednjeg B segmenta.

Pametni telefon Noa H10 predstavlja krunu višegodišnjeg razvoja pametnih telefona, te spada u Element seriju uređaja. Element seriju pametnih telefona ističu posebno dizajnirani uređaji koji krajnjem korisniku nude dizajn i funkcije iz premium segmenta uređaja po pristupačnijim cijenama.

Radi se o novom top modelu Noa pametnih telefona koji prvi na svijetu donosi najbrži Helio X27 procesor s deset jezgri kojeg je izradio MediaTek, koje kucaju na taktu od 2,6 GHz. Uređaj raspolaže s 4 GB radne memorije kao i 32 GB interne memorije koje je proizveo Samsung. Zaslon veličine 5,5-inčna potpisuje Sharp, a dolazi izrađen u 2,5D tehnologiji i u Full HD rezoluciji 1080 x 1920.

Ono što najviše izdiže ovaj model u usporedbi s prošlima je stražnja dvostruka Samsung kamera 2x 13 MP koje omogućuju refokusiranje i naknadnu obradu, a opremljene četverostrukom (Double Dual Flash) LED bljeskalicom. Kamera omogućuje 7 načina snimanja. Ovo je zapravo prvi uređaj s dvostrukom kamerom na ovom čipsetu, kojeg je MediaTek razvijao od ožujka 2016. godine. Osim toga, uređaj ima i prednju selfie Samsung kameru od 13 MP s ugrađenom svjetiljkom.

čitam...
Loading...