17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
arheološki park Iovia

Nosorog Erika vratio se u Ludbreg: Bogata povijest ovoga kraja tako će biti prikazana na jednom mjestu
N

Upravo je gospođa Erika Ivančić obavijestila da je primijetila ostatke životinjskih kostiju i zuba velike veličine. Tad se još nije znalo da je to vunasti nosorog jer je to rijedak paleontološki nalaz u Europi

Ne propustite

O dugom kontinuitetu života na ludbreškom području uskoro će svjedočiti i arheološki park „Iovia”.

Bogata povijest ovoga kraja tako će biti prikazana na jednom mjestu, a  prisjetit ćemo se tamo između ostaloga i da su na ovim prostorima jednom davno živjele i životinje koje danas susrećemo tek u pričama. No, njih će svi stanovnici i posjetitelji Ludbrega zahvaljujući osječkoj udruzi „Slama” moći i upoznati na Zanatskom trgu.

– Ludbreg je grad bogate povijesti, a među brojnim dokazima koji to potvrđuju posebno se ističe kostur nosoroga otkriven na području Malog Sigečaka, točnije u vinogradu kojeg su vlasnici obitelj Ivančić – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić te dodaje kako se gospođa koja je pronašla ostatke zove Erika i otuda naziv našeg vunastog nosoroga – Erika.

Do otkrića kostura došlo je 1982. godine kada se urušio dio strmog usjeka puta (klanjca) koji vodi u Vinograde Ludbreške. Upravo je gospođa Erika Ivančić obavijestila da je primijetila ostatke životinjskih kostiju i zuba velike veličine. Tad se još nije znalo da je to vunasti nosorog jer je to rijedak paleontološki nalaz u Europi. Prema pisanju Marine Šimek, koja je sudjelovala u iskapanju Erike,  na području Europe otkriveno je svega nekoliko sačuvanih kostura ove životinje.

– To je samo jedan u nizu dokaza koji potvrđuju dugotrajnost života na ovom području, a nama otvaraju mogućnost dodatnog unaprjeđenja kontinentalnog turizma. Željeli smo predstaviti javnosti kako su te životinje izgledale, a da budu zanimljive široj javnosti. Drago nam je da su već od samog postavljanja naši sumještani zastajkivali i proučavali o čemu se radi, a veselimo se da će one biti jedan od razloga da nam stignu i posjetitelji – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Vunasti nosorog je jedan od najzastupljenijih velikih sisavaca koji su živjeli u Euroaziji, ali i na ovim prostorima. U pojasevima tundre i hladne stepe Europe i Azije zajedno s mamutima živio je i vunasti nosorog  jedini od nosorožaca koji se uspješno prilagodio hladnim uvjetima. Nosorozi (Rhinocertidae) su za vrijeme pleistocena bili široko rasprostranjeni po svijetu. Vunasti nosorog je obitavao u nizinama, a velikim migracijskim putovima koji su vodili dolinama rijeka za vrijeme maksimalnih zahlađenja stigao je i daleko na jug. Vunasti nosorog  se savršeno prilagodio životu u ledeno doba.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan općine

FOTO/VIDEO Slavi se u Pitomači, svi su dobro raspoženi i predivno uređeni za svečanost u Domu kulture

Svečano je danas u Pitomači, a povod je proslava Dana općine i svečana sjednica na koju su došli brojni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×