Nova nagrada za projekt koprivničke gimnazije i dvorane

19:11h
0
090504-gimnazija-m


Lea Pelivan (1976.) i Toma Plejić (1977.), STUDIO UP sa svojim su prvim osvojenim natječajem, Gimnazijom i sportskom dvoranom u Koprivnici, 2003. nagrađeni na Salonu arhitekture, da bi projekt osvojio i “Viktora Kovačića”, najvažniju stručnu nagradu, koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

Najveće i najprestižnije priznanje stiglo je iz Barcelone 30. 04. 2009. godine gdje su u konkurenciji od 340 izvedenih projekata u Europi dobili Nagradu Mies van der Rohe. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine, za izvedene građevine u prethodnom dvogodišnjem razdoblju, priopćeno je iz koprivničke gradske uprave.

Nagrada se dodjeljuje kao posebno priznanje za doprinos u arhitekturi od Europske komisije i Funadacije Mies Van der Rohe, a u obrazloženju se ističe doprinos i utjecaj zgrade gimnazije u transformaciji Koprivnice čineći novi urbani identitet. Arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić nagrađeni su i kao arhitekti koji će obilježiti arhitekturu u budućnosti, a priznanje je tim veće što je nagrada dodijeljena od strane Europske Unije, arhitektima i projektu izvan EU.

čitam...