male promjene

Nova pravila kod korištenja kreditnih kartica, evo što morate znati

S druge strane, prilikom transakcija manje vrijednosti primjenjivat će se jednostavniji oblici autorizacije, bez potpisa ili ukucavanja PIN-ova, što omogućuju beskontaktne kartice.

13:11h
0
Ilustracija // Foto: ingimage

Od sredine devetog mjeseca u primjeni su nova pravila u korištenju platnih kartica i provođenju transakcija elektroničkim putem, piše Poslovni.

Pogledajte koje vam promjene donosi nova regulativa u svakodnevnom baratanju novcem

Decentralizacija bankarskih usluga otvara i osjetljivo pitanje sigurnosti, osobito prilikom provođenja platnih naloga. Kako bi se u novim okolnostima zadržala razina sigurnosti, sredinom rujna ove godine stupilo je na snagu nekoliko važnih odredbi kojima su povećani zahtjevi sigurnosti prema bankama i ostalim pružateljima platnih usluga, piše tportal.

Jedna od bitnih promjena odnosi se na kartično plaćanje. Po novome, ako koristite kreditnu karticu, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morat ćete potvrđivati PIN-om, a ne potpisom, kao do sada.

Također, banke i drugi pružatelji platnih usluga morat će primjenjivati još pouzdaniji postupak potvrde iniciranja platne transakcije na daljinu, primjerice prilikom plaćanja putem internetskog bankarstva ili kartičnog plaćanja u internetskoj trgovini.

Kako se u Hrvatskoj već primjenjuju visoki standardi sigurnosti u plaćanju na daljinu, u praksi korisnici neće primijetiti velike promjene. Međutim, ponekad će morati prilikom iniciranja plaćanja preko interneta obaviti određene dodatne radnje vezane uz autorizaciju. Primjerice, kod transakcija iznad određenog limita može se tražiti dodatna autorizacija.

S druge strane, prilikom transakcija manje vrijednosti primjenjivat će se jednostavniji oblici autorizacije, bez potpisa ili ukucavanja PIN-ova, što omogućuju beskontaktne kartice.

Također, moći ćete formirati vlastitu listu provjerenih primatelja (primjerice komunalne usluge, režije i druge usluge koje plaćate svaki mjesec), kojima ćete moći plaćati na jednostavniji način.

Intencija europske direktive je da se s ručnog potpisivanja postupno prijeđe na modernije i sigurnije metode autorizacije kartičnih plaćanja. Tako će korisnici mobilnog bankarstva prijavu u aplikaciju i potvrdu transakcija osim PIN-om moći obavljati otiskom prsta ili skenom lica. Osim visoke razine sigurnosti, liberalizacija plaćanja trebala bi donijeti niže cijene platnih usluga.

čitam...
Loading...