PREDSTOJI IZRADA KURIKULUMA

Novi predmet bit će alternativa Vjeronauku, ali što će đaci na njemu učiti?

Javni natječaj za izbor radne skupine otvoren je do 15. listopada.

14:34h
0
Školska nastava
Ilustracija // Foto: Ivan Brkić

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs protekli tjedan objavio je javni natječaj za izbor kandidata za članove radne skupine za izradu nacrta prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Kritičko mišljenje, s time da taj naziv nije finalni. Kako piše jutarnji.hr, riječ je o predmetu koji će biti alternativa vjeronauku. Fuchs ga je nazvao filozofijom za male.

Predmet društveno-humanističkog usmjerenja sa znatno širim aspektom tema od onih koje se trenutačno obrađuju, primjerice, u međupredmetnoj temi građanskog odgoja i obrazovanja moći će izabrati svi učenici osnovne škole. Novi bi predmet najranije u škole mogao doći 2023./2024., najavljeno je iz Ministarstva.

Premda proces izrade tek treba uslijediti, iz teksta natječaja jasno je kako će se fokusirati na razvoj kritičkog mišljenja te prepoznavanje i upotrebu korisnih informacija, s fokusom na upoznavanje i promišljanje o novim/nepoznatim pojmovima, etičko-vrijednosno područje te društveno-socijalno područje. Kod učenika se, između ostaloga, želi razviti sposobnost izgradnje vlastitog mišljenja i odabira valjanih te prihvaćanje tuđih argumenata u raspravama kako bi se postiglo rješenje, ali i kritičko zaključivanje, izgradnja samopouzdanja, kreativnost, fleksibilnog i tolerantnost na stres.

Javni natječaj za izbor radne skupine otvoren je do 15. listopada.