PLAN MJERA DO 2030. GODINE

Novigrad Podravski pristupio inicijativi za zdraviji okoliš, smanjit će emisije CO2 i utjecaj klimatskih promjena

Općina se time pridružila mnogim lokalnim tijelima vlasti u Hrvatskoj i EU koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva Europske unije za klimu i energiju.

10:54h
0
Vrticka skupina Sovice
Foto: novigrad-podravski.hr

Općina Novigrad Podravski pristupila je Europskom sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju (Covenant of Mayors). Time se pridružila mnogim lokalnim tijelima vlasti u Hrvatskoj i EU koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva Europske unije za klimu i energiju.

Usvojili su dugoročne ciljeve smanjenja potrošnje energije i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije s ciljem smanjenja štetnih emisija i utjecaja klimatskih promjena. Pristupanjem ovoj inicijativi uključili su se u izradu lokalnog zajedničkog Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP), zajedno s još šest drugih općina koje gravitiraju Gradu Koprivnici.

U sklopu toga, Regionalna energetska agencija Sjever (REA Sjever) za Općinu će izraditi plan mjera za smanjenje emisija CO2 i smanjenje utjecaja klimatskih promjena do 2030. godine. Drugim riječima, Općina će dobiti jednu od bitnih komponenti lokalne strategije održivog razvitka, što će u narednom razdoblju predstavljati temelj za odabir i pokretanje lokalnih projekata koji će utjecati na opće povećanje učinkovitosti potrošnje energije u Općini.

Pristupanjem inicijativi bit će im olakšano ili omogućeno i pristupanje ostalim EU inicijativama, projektima i sredstvima kojima EU potiče povećanje energetske učinkovitosti i uvođenje obnovljivih izvora energije.

Već su učinili prvi korak – u suradnji s REA Sjever svim svojim mještanima od sada dalje omogućavaju besplatnu stručnu pomoć i savjetovanje za prijavu sufinanciranja energetske obnove svoje obiteljske kuće. S bespovratnim sredstvima mogu zamijeniti stolariju ili toplinski izolirati fasadu, uvesti grijanje na sječku ili pelete, postaviti solarne kolektore za vodu ili solarnu elektranu na krov.