17.5 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
veći kapacitet

Novigradski vrtić bit će gotov kroz dva mjeseca, Brljek: Prioritet pri upisu imat će djeca zaposlenih roditelja, za sve ostale pripremit ćemo igraonicu
N

Također, do travnja Općina planira pokrenuti dadiljske obrte, naravno kroz projekte, sufinancirajući njihovo školovanje i to u mogućnostima u kojima će Općina financijski i a zakonski smjeti pomoći, ovisno o financiranju koje provodi Koprvničko-križevačka županija

Ne propustite

Dječji vrtić Fijolica u Novigradu Podravskom vrata je otvorio 1998. godine, a trenutno je u fazi rekonstrukcije. Nekad prije se planiralo kako bi potkrovlje vrtića pretvorili u stambeni prostor za jednog od zaposlenika vrtića, no ideja nije realizirana.

Svjesni činjenice da prostor imaju, ali i toga da su prije otprilike dvije godine dobili kaznu zbog prevelikog broja djece smještene u vrtiću, točnije zbog dva djeteta previše, Općina Novigrad Podravski, na čelu s načelnikom Zdravkom Brljekom, odlučila je krenuti u nadogradnju objekta.

Kroz napisani projekt koji su prijavili na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj odobreno im je 2,5 milijuna kuna, a od nekoliko stotina prijavljenih projekata, Općina Novigrad Podravski našla se među 12 odobrenih.

Novigrad Podravski, vrtić
Foto: Ivan Balija

Tijekom prosinca 2021. godine Općini Novigrad Podravski izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju Dječjeg vrtića Fijolica, nas je zanimalo u kojoj su fazi radovi danas.

Ovom nadogradnjom vrtić će umjesto 50-ak moći zaprimiti 70 djece. Naravno, sve ovisi o tome hoće li se formirati još jedna jaslička grupa ili će ostati samo jedna postojeća. S druge strane, ako neće biti potrebe za dodatnu jasličku grupu, čiji je maksimalni dozvoljeni broj 11-ero djece, onda će veći broj mališana moći boraviti u vrtiću.

– Radovi bi trebali završiti kroz otprilike dva mjeseca, ugrađuju se i dva lifta, jedan za osobe, drugi će biti kuhinjski i njime će se voziti hrana mališanima koji će biti u uređenom potkrovlju – rekao je Brljek.

Novigrad Podravski, vrtić
Foto: Ivan Balija

Prioritet prilikom upisa u vrtić imala bi djeca čija su oba roditelja zaposlena, no pitanje je hoće li prioritet imati djeca zaposlenih roditelja koje može čuvati netko bližnji.

– Ne bježimo od toga, iako nismo sigurni hoćemo li staviti taj uvjet, ali djeca zaposlenih roditelja, a koja imaju baku, dedu, tetu koji ih mogu pričuvati, možda neće imati prioritet pri upisu. Mi smo mala sredina, sve se zna. Naravno, ako će biti mjesta i za njih, dapače, moći će se upisati – pojasnio je Brljek trenutnu ideju za koju još nije siguran hoće li biti realizirana.

Prema Brljekovim riječima, dijete kojem je jedan od roditelja nezaposlen, pogotovo ako se radi o jasličkoj skupini, “ići će na kraj liste”, kaže.

– Naravno, ako bu mjesta, budu primljeni. Naviknuti smo na česta spočitavanja kako svako dijete ima pravo na druženje i da nisu roditelji krivi što jedno od njih ne radi pa se zbog toga njihovo dijete zakida za druženje. Upravo zato ćemo pokrenuti jednu vrstu igraonice u kojoj će i takva djeca moći tri puta tjedno po nekoliko sati doći na jedno mjesto i igrati se sa svom drugom djecom – pojasnio je načelnik te dodao kako će tako onemogućiti slučaj zakidanja nekog djeteta za elemenat socijaliziranja.

Zdravko Brljek
Foto: Ivan Balija

Također, do travnja Općina planira pokrenuti dadiljske obrte, naravno kroz projekte, sufinancirajući njihovo školovanje i to u mogućnostima u kojima će Općina financijski, a i  zakonski smjeti pomoći, ovisno o financiranju koje provodi Koprivničko-križevačka županija.

– Tako da, ako će netko biti zainteresiran, platit ćemo školovanje te bismo osigurali određenu svotu novaca potrebnu za dogradnju prostora u kojem bi te osobe čuvale djecu, a uvjet bi bio da pet godina svoj obrt imaju u Novigradu Podravskom – objasnio je načelnik Općine.

Brljek smatra da bi time dobio interes ljudi koji bi otvorili dadiljske obrte u općini Novigrad Podravski te smatra kako bi tako zbrinuli apsolutno svu djecu u općini.

Novigrad Podravski, vrtić
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

tri ključne utakmice

Za dva tjedna znat ćemo hoće li od Europe biti išta ili ništa, Zekić: Vidim u igračima drugačiji pogled i stav, a o publici...

Nakon dvotjedne stanke nogometaši Slaven Belupa vraćaju se prvoligaškim obavezama. Pred njima su tri uzastopne domaće utakmice, koje će...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti