Obilježena stota godišnjica smrti Frana Galovića

15:20h
0
Detalj s obilježavanja stote godišnjice Galovićeve smrti

Jučer je u Pastoralnom centru Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici započela nova pastoralna godina s programom pod nazivom „Molitva zablenih zvonov”, a održana je u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 100. obljetnice preranog odlaska književnika hrvatske moderne Frana Galovića i njegove pogibije kao austrougarskog časnika na južnom europskom ratištu na početku Prvog svjetskog rata kod sela Radenkovići u Mačvi 26. listopada 1914. godine.

Program je održan u suradnji Koordinacijskog vijeća Župe s Ogrankom Matice hrvatske Koprivnica, Udrugom štovatelja Galovićev dom i Hrvatskim srcem iz Peteranca te Galerijom Bešenić iz Đurđevca.

U programu su sudjelovali i bivši predsjednici koprivničkog ogranka Matice hrvatske Dinko Vrgoč i Zvonimir Majdančić. I dok je Vrgoč evocirao činjenicu od prije 20 godina, na 1994. godinu i pokretanje književne manifestacije prve Galovićeve jeseni kad je u hrvatskoj bilo ratno stanje i uspjeh i zadovoljstvo i prihvaćanje manifestacije u podravskoj kulturnoj i najširoj javnosti, Majdančić je podsjetio na opće povijesnu ulogu Matice hrvatske posebno na 1971. godinu u Podravini i Hrvatskoj podsjetivši da je za njegova mandata Galovićeva jesen obogaćena državnom književnom nagradom „Fran Galović” zahvaljujući našoj književnici Maji Gjerek, autorici natječaja za najbolje književno djelo s tematikom zavičajnosti na jednom od tri narječja – kaj, ča ili što. Današnji pak predsjednik koprivničkog Ogranka Dražen Ernečić podsjetio je i na dvije knjige o književnom Galovićevu djelu koje je pripremio i objavio prvi predsjednik Ogranka s početka 1990.tih Vjekoslav Prvčić. U višegodišnjem slijedu Matičina doprinosa osvjetljavanju Galovićeva opusa objavljena je i predstavljena šesterosveščana edicija Sabrana djela Frana Galovića u nakladi Ogranka Matice hrvatske Koprivnica kojoj je glavni urednik Koprivničanac akademik Milivoj Solar. Za ovu je ediciju koprivnički Ogranak primio 2010. godine Zlatnu povelju središnjice Matice hrvatske, što je najvrednije priznanje koprivničkom Ogranku od osnutka 1991. godine.

Publika na priredbi u Pastoralnom centruPredstavljena je likovna mapa ak. slikara i grafičara Đure Mlinarca s esejom Milivoja Solara posvećena 100.obljetnici rođenja Frana Galovića a koja je predstavljena 1987. godine u Nacionalnoj i sveučilinoj knjižnici u Zagrebu.

Publika je u uglazbljenim Galovićevim kajkavskim stihovima iz njegove zbirke „Z mojih bregov” uživala kroz sjajne nastupe Bemian dueta i Vjekoslava Lukanca i pjesnika Ivana Picera. Poseban dio programa bila je prezentacija u narodno ruho odjevenih žena Hrvatskog srca iz Peteranca koje su dočarale ambijent Galovićeva Peteranca s početka 20. stoljeća. Otvorena je i izložba slikara i kipara Dragutina Bešenića iz Đurđevca i Miroslava Betlehema iz Peteranca koja je predstavila Galovićeve portrete u tušu i bronci. Program je završio nadahnutom lirsko-baritonskom recitacijom Kreše Blažeka pjesme „Mojemu ocu” a koju je izvodio kao protagonist kroz više godina Galovićeve jeseni i na samom početku 1994. godine.

Programu su bili prisutni i zamjenik gradonačelnice Grada Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal.