18.2 C
Koprivnica
Petak, 31. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zimska pošast ne jenjava

Oboljelih je 900, u bolnici je završilo 30 ljudi, a gripa još nije dosegla vrhunac
O

Ne propustite

Posjete su  zabranjene do 1. veljače, eventualno, u iznimnim situacijama dozvoljen je pojedinačni posjet, i to izričito s maskom na licu.

Mrska zimska pošast gripa i dalje ne jenjava. Ako išta, njen se vrhunac tek bliži. Prema riječima epidemiologa dr. Darka Radičeka u Koprivničko-križevačkoj županiji gripa traje tek pet tjedana, dok je prosjek trajanja 12 tjedana.

– Zaključno s prošlim tjednom brojimo 894 slučaja od prvog tjedna, a očekuje se da će brojka biti još mnogo veća. Ne znam hoće li se dosegnuti prosjek dvije do tri tisuće, ali trend je svakako uzlazni te predviđam da bi kroz tjedan-dva gripa mogla biti u vrhuncu – upozorava epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Kako doznajemo, među oboljelima od gripe i dalje dominira dobna skupina od 30 do 64 godine, ali kako je ponovno počela i škola, oboljelih ima sve više i u toj dobi.

– To nije ništa neuobičajeno. Dok su bila na praznicima, djeca su manje obolijevala, a sad je to češće zbog boravka u većim skupinama, bilo školske, bilo predškolske djece – pojasnio je dr. Radiček.

Na temelju podataka sestre za bolničke infekcije u koprivničkoj bolnici Dr. Tomislav Bardek, zadužene za evidentiranje bolesnika s gripom, doznajemo kako je od početka godine do danas hospitalizirano 30 bolesnika sa simptomima gripe.

Pomoćnica ravnatelja, dr. Sanja Krapinec izvještava nas kako je većina hospitaliziranih bolesnika dosad otpuštena na kućno liječenje te da je s hitnog bolničkog odjela šest bolesnika odmah otpušteno na kućno liječenje s terapijom što tvrdi i dr. Ivana Habijanec, liječnica na Hitnom bolničkom odjelu koprivničke bolnice.

– Unazad tjedan-dva imali smo dosta pacijenata oboljelih od gripe zadržanih na liječenju u bolnici, ali većinom su sad oni vraćeni doma na daljnju kućnu njegu – uputila nas je dr. Habijanec.

Oboljeli su uglavnom pacijenti s kroničnim bolestima, srčani bolesnici te oni kod kojih je došlo do pada imunološkog sustava.

– Najčešće zadržavamo oboljele kod kojih je došlo do komplikacija te stariji pacijenti koji žive sami pa se za njih kod kuće nema tko brinuti – priča dr. Habijanec te nas informira kako oboljeli uglavnom budu zadržani u bolnici oko tjedan-dva, nakon čega se nastavlja s liječenjem kod kuće.

Kako kaže, komplikacije uglavnom prearastu u upalu pluća, a to se najčešće događa kod starijih pacijenata, onih s kroničnim plućnim te reumatološkim bolestima.

Posjete su  zabranjene do 1. veljače, eventualno, u iznimnim situacijama dozvoljen je pojedinačni posjet, i to izričito s maskom na licu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Četiri Novigrada susreću se u Podravini, Novigraci iz cijele Hrvatske uživat će u gostoprimstvu i ljepotama našeg kraja

Novigrad Podravski domaćin je ovogodišnjeg susreta četiri Novigrada - Novigrada Podravskog, Novigrada u Istri, Novigrada kod Zadra i Novigrada...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×