BROJKE SU PORAŽAVAJUĆE

Od 200 ulica u Koprivnici, možete li se sjetiti one koja nosi ime po ženi? Građani su nabrojili dvije, evo koliko ih je

Hrvoje Petrić objašnjava nam da Koprivnica ipak za razliku od Đurđevca i Križevaca malo bolje stoji po tom pitanju, ako se uopće može govoriti o boljoj situaciji.

18:30h
0

Jeste li se ikad zapitali koliko ulica ili trgova u Koprivnici, ali i Koprivničko-križevačkoj županiji nosi žensko ime? Mi se jesmo i zato smo odlučili pobliže istražiti ovu temu.

Uvidom u popis ulica i trgova na području našeg grada dolazimo do činjenice da u Koprivnici postoji samo jedan trg koji je dobio ime po znamenitoj ženi. To je trg Zlate Bartl na Lenišću.

– Ima i nekoliko imena ulica po ženskim svetačkim imenima, Magdalenska, Marijanska te pokoja ulica po znamenitim Koprivničankama, Mariškina, Božene Loborec. Tome valja pribrojiti i imena žena iz hrvatske kulture ili povijesti, Katarina Zrinski, Dora Pejačević, kraljica Jelena – nadovezuje se povjesničar Hrvoje Petrić.

Sve ulice nazvane po ženama nalaze se u pravilu u rubnim dijelovima Koprivnice, odnosno takvih ulica gotovo i nema u središtu grada. U prigradskom naselju Starigrad postoji samo ulica Mire Bano. Ni jedno drugo prigradsko naselje nema ni ulicu ni trg nazvan po ženi.

Prema mišljenju našeg sugovornika, razlog zbog kojeg je situacija ne tako bajna za ženski rod nalazi se u činjenici da su u javnom životu dugo dominirali muškarci, a patrijarhalno uređenje je preferiralo muškarce kao aktere i tumače javnog prostora i povijesti.

– To se s vremenom mijenja te i žene dobivaju svoje mjesto u nazivima gradskih ulica. One su pri tome podzastupljene i to bi u budućnosti trebalo sustavno korigirati – govori Petrić.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Petrić // Foto: Ivan Balija

Da je muška dominacija vidljiva očituje se u tome da od 198 ulica i trgova u Koprivnici samo ih osam nosi imena po ženama. To je oko četiri posto. Više nego recimo u glavnom gradu Italije, Rimu gdje su ulice nazvane po ženama zastupljene sa 3,5 posto. Po drugoj strani Zagreb ima svega 0,95 posto ulica nazvanih po ženama.

– U koprivničkim prigradskim naseljima je situacija krajnje nepovoljnija jer je samo jedna ulica dobila ime po ženi. Mislim da se to treba ispravljati ako će, širenjem grada i prigradskih naselja, imena novih ulica prvenstveno biti davane po ženama – naglašava povjesničar Petrić.

Hrvoje Petrić objašnjava nam da Koprivnica ipak za razliku od Đurđevca i Križevaca malo bolje stoji po tom pitanju, ako se uopće može govoriti o boljoj situaciji.

– Čini mi se da je po ženama u Đurđevcu nazvana jedino ulica Mare Matočec, a u Križevcima ulice Nine Vavre i Sidonije Rubido. Možda je u spomenutim gradovima u međuvremenu nazvana još koja ulica po ženama, ali je se trenutno ne mogu sjetiti – govori Petrić. Uvidom u popis ulica spomenutih gradova doznajemo da je što se tiče Križevaca Petrić bio u pravu, a što se tiče Đurđevca, dodat ćemo samo još jednu pa tako u prigradskom naselju Sveta Ana postoji ulica Sveta Ana koja nosi ime poznate kršćanske svetice koja je ujedno i zaštitnica ovog najmanjeg prigradskog naselja grada Đurđevca.

Prema Petrićevom mišljenju, postoji velik broj ženskih ličnosti po kojima bi trgovi i ulice našeg grada i prigradskih naselja mogle nositi imena.

– Teško je napraviti objektivnu selekciju, ali u izboru za one po kojima bi mogli nazvati ulice u Koprivnice volio bih da budu zastupljene one koje su imale direktne veze s ovim gradom – govori povjesničar.

– U Hrvatskoj polovica gradova nema niti jednu ulicu nazvanu po ženama, tako da je u Koprivnici po tome pitanju bolje stanje. U postotku više ulica nazvanih po ženama od Koprivnice imaju primjerice Belišće, Požega, Slatina, Krapina, Hvar, Opatija, Čakovec, Pregrada, Orahovica, Novigrad, Varaždinske Toplice i Varaždin. Treba po cijeloj Hrvatskoj sustavno i kontinuirano djelovati da se to ispravi – Petrićev je zaključak.

Pitali smo naše sugrađane što misle o činjenici da od 198 ulica i trgova samo osam nosi žensko ime, znaju li navesti barem jednu od tih ulica i mogu li se sjetiti neke značajne Koprivničanke ili žene koja je na neki način značajna za naš grad.

Foto: Ivan Balija
Miro // Foto: Ivan Balija

– Nemrem se sjetiti žene iz Koprivnice koja bi bila zaslužna za nešto u našem gradu pa da bi neka ulica dobila naziv po njenom imenu, trebalo bi ih biti, ali ne pada mi na pamet sada ništa – rekao je Miro.

Foto: Ivan Balija
Daliborka // Foto: Ivan Balija

– Zakaj dominira muška populacija? Istina je da su žene manje zastupljene, da, tak to valjda je – govori nam Daliborka koja se isto nije mogla sjetiti niti jedne značajne žene za naš grad.

Foto: Ivan Balija
Milka // Foto: Ivan Balija

– To je loše ustvari, ali općenito se u Hrvatskoj žene maltene ne spominju, meni pada na pamet Ulica Dore Pejačević, tamo mi kćer živi – rekla je Milka.

Nastavili smo našu potragu u nadi da ćemo naići na osobu koja bi nam mogla predložiti ime žene po kojoj bi se mogla nazvati jedna od ulica u našem gradu, ili pak osobu koja bi se mogla sjetiti još koje ulice koja nosi naziv po nekoj značajnoj ženi.

Foto: Ivan Balija
Ana // Foto: Ivan Balija

– Kraljice Jelene, Zlate Bartl, to je to, ne mogu se sjetiti više. Zatekli ste me, u biti situacija uopće nije dobra, trebalo bi ih biti više – govori Ana te napominje kako joj uopće nije neobično što je u spomenutom području muška dominacija, ali kako kaže, treba to promijeniti.

Naišli smo na prvog sugovornika, Ante se sjetio ulice Mire Bano koja je smještena u Starigradu.

Foto: Ivan Balija
Ante // Foto: Ivan Balija

– Mislim da su za ovu situaciju jednako krivi muškarci i žene, žene bi trebale pokrenuti inicijativu, sad kad razmišljam ovako ne mogu se sjetiti niti jedne žene po kojoj bi nazvao neku ulicu – rekao je Ante.

Mlada Koprivničanka Izabela razočarana je činjenicom da u našem gradu tako malo ulica nosi žensko ime.

Foto: Ivan Balija
Izabela // Foto: Ivan Balija

– Ovo je tragedija, ne ovo je tragikomično, samo to ću reći. Evo ja mislim da bi se jedna od ulica treba zvati po Koprivničanki, profesorici glazbenog, Ani Pleskalt – predložila je Izabela.

Naša sljedeća sugovornica Andreja sjetila se također Trga Zlate Bartl i ulice Dore Pejačević i na tome je kao i svi drugi zastala i ostala.

Foto: Ivan Balija
Andreja // Foto: Ivan Balija

– Same smo si krive za ovo, nemam kaj drugo za reći. Ne znam tko mi od domaćih žena pada na pamet, ali ovako na prvu padaju mi na pamet Ivana Brlić Mažuranić, Vesna Parun – govori Andreja.

Koprivničanac Gabrijel živi u Ulici kraljice Jelene pa je bilo logično da se sjeti baš te ulice, a kada smo mu rekli da od 198 ulica i trgova u Koprivnici samo osam nosi žensko ime, nije bio iznenađen.

Foto: Ivan Balija
Gabrijel // Foto: Ivan Balija

– Ništ posebno ne mislim, muška popularnost je veća nego ženska i normalno je da su ulice više imenovane po muškarcima, a ne ženama i ne, trenutno mi ne pada na pamet ni jedna žena po kojoj bi neka ulica trebala biti nazvana – jasan je bio Gabrijel.

Kada malo bolje promislimo, priznajemo da smo i očekivali ovakve odgovore te nas ne čudi da smo sve naše sugovornike zatekli s pitanjima na koja nisu imali neke konkretne odgovore.

Prijedlozi Hrvoja Petrića za žene po kojima bi se mogle nazvati ulice i trgovi:

Mara Matočec – prva hrvatska seljačka književnica
Nada Klaić – povjesničarka koja je napisala najbolju knjigu o povijesti Koprivnice
Anica Lovrenčić-Sabolović – tehnologinja i gospodarstvenica
Krsta Slava Franić – književnica
Slava Antoljak – dizajnerica upotrebnih tekstila i namještaja
Marija Jurašin – glazbena pedagoginja
Barbara Kryżan-Stanojević – sveučilišna profesorica

Zlatka Sudeta – učiteljica
Slava Kovač
etnologinja i direktorica gimnazije
Stanislava Adamić – 
književnica i prevoditeljica
Vilma Ferček i Božena Cesarec
likovne umjetnice
Slava Švarc Jambrešić
liječnica
Beata Bardek – žrtva fašizma, sa 14 godina odvedena u logor Jasenovac gdje je ubijena
Zlata Sivoš
profesorica, osnivačica i prva voditeljica koprivničkog vrtića
Lucija Veneranda Vertin – časna sestra,
prva voditeljica samostana Družbe Kćeri Božje
Katarina Emilija Golčić
časna sestra, zaslužna u izradi i obnovi vrijednog crkvenog rublja
Marija Bareza
gospodarstvenica i humanitarka
Erna Kramarić
književnica
Mara Puškarić-Petras
slikarica
Marija Čelić-Švabek
oftamologinja
Elizabeta Kotromanić – kraljica, supruga kralja Ludovika I. Anžuvinca
Elizabetina kćer, kraljica Marija
1391. oslobodila koprivničke građane od svih podavanja

Ako ćemo proučavati Petrićeve prijedloge, ne možemo reći da u Koprivnici ne postoje žene koje su na neki način doprinijele našem gradu. Sam povjesničar naglašava da bi još mogao nadopuniti ovaj popis.

Po kojoj ženi biste nazvali ulicu ili trg u Koprivnici?